Obrázek k článku Budou Green Day nejzářivější hvězdou Rock for People? Dle indicií by mohli oslnit
| Liv Boková | Foto: Ameba Production

Budou Green Day nejzářivější hvězdou Rock for People? Dle indicií by mohli oslnit

O Green Day se od začátku plánování tohoto vynuceně odloženého ročníku mluví jako o největším taháku Rock for People. Jistě, nemusí to tak nutně vnímat úplně každý, kdo se na festival chystá, neboť v line-upu jsou i jiná velmi atraktivní jména.

Headlineři ostatních dnů slibují minimálně stejně kvalitní zážitek. A klidně se může stát, že Biffy Clyro, Royal Blood nebo Fall Out Boy milé Green Day totálně převálcují. 

Green Day jdou ovšem do pomyslného souboje v plné síle a perfektně rozcvičení po americkém Hella Mega Tour, jež absolvovali společně se souputníky z Fall Out Boy a Weezer, na které se můžeme na Rock for People také těšit.

Podle recenzí v amerických médiích na povětšinou vyprodaných akcích dominovali a fanoušky, kteří pak vydrželi na nohou po celou dobu, zvedli ze sedaček v halách hned při první písni. A ti pak prý měli co dělat, aby udrželi krok s hyperaktivním frontmanem. Od února padesátiletý Billie Joe Armstrong totiž jel jako by mu bylo dvacet.

„Na kapele bylo vidět, jak si užívá odezvu publika, kterému servírovala jednu pecku za druhou se 110tiprocentním nasazením,“ píše se v jedné z recenzí.

Letos už Green Day stačili rozpálit desetitisíce fanoušků také na samostatných koncertech i open airech v Evropě. Před pár dny například na obřích Rock im Park a Rock am Ring v Německu. „Jsem zapřísáhlý metalhead, ale Green Day mě docela baví už od dětství. No, dostali mě. Nečekal jsem, že budou až tak dobří. Závidím tomu týpkovi, co si ho vytáhli na pódium,“ řekl Headlineru pravidelný návštěvník akce Manfred Kögler z Norimberku, nedaleko kterého se prvně jmenovaný festival koná.

Green Day - Rock and Roll All Nite (Live from Hella Mega)

Letošní setlist je opět nadupaný těmi největšími peckami. Na všech zastávkách turné se opakuje, jen výjimečně s drobnou obměnou, takže by ani tuto sobotu v Hradci Králové neměly chybět globální hity jako American Idiot, Know Your Enemy, 21 Guns, Minority, Basket Case, Jesus of Suburbia či romantika Boulevard of Broken Dreams, při níž se bude svítit, takže nezapomeňte mít dostatečně nabité mobily. Celkem něco málo přes dvacet písní. Jak už je u Green Day zvykem, zazní i několik coverů a úryvků nejznámějších skladeb z dílny nejen rockových legend jako jsou Kiss, Queen či Ramones.

Pokud to i vy sami chcete s nimi rozjet přímo na pódiu, nacvičte si song Knowledge, protože právě na něj si kapela v publiku vybírá jednoho člověka, aby si s ní zahrál na kytaru, kterou pak někdy onen šťastlivec také dostane na památku. Ale pozor! Může se vám přihodit, že si s Billiem Joem zazpíváte Know Your Enemy, silně vás obejme a pak si skočíte z pódia do davu. Proto určitě nepodceňte přípravu.

S Green Day takřka na pódiu

Americké punk-rockové, nebo možná spíš pop punkové, něco mezi tím, trio Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt a Tré Cool letos de facto slaví půlkulatiny. Kapela existuje už pětatřicet let, a tak je krásné vidět, že formace, která začínala ve věku teenagerů, funguje i teď, kdy jsou její členové padesátníci. Po zkušenostech s drogami, alkoholem, nejrůznějšími rodinnými tragédiemi, se prohráli a prozpívali do fáze, kdy je jejich jedinou drogou muzika, koncertování a vše s tím spojené. A ne, že by na ně chodili jen jejich vrstevníci, naopak přitahují i mnohem mladší publikum. Právě i ve věku, kdy oni sami začínali.

Green Day vystoupí v České republice po pěti a půl roce. Naposledy u nás byli v lednu 2017. Tehdy odehráli skvělý koncert v Tipsport areně na Výstavišti v pražských Holešovicích.

DALŠÍ TIPY PRO ROCK FOR PEOPLE 2022

Wlado Sejk a Olivia Boková přidávají osobní tipy, co stoprocentně nevynechat

Crossfaith
Japonští metal či electro coreoví úderníci jsou zatím stále jediná kapela, kterou jsem viděla mít v pražském Rock Café naprosto dokonalý zvuk. Jak moc jsou jedineční, potvrdili také při zběsile energické show, kterou předvedli před čtyřmi lety na festivalu Aerodrome v Panenském Týnci. Bylo to odpoledne a za totálního slejváku. Na Rock for People budou hrát za tmy, v čase, který si zaslouží. Bude to v tom nejlepším slova smyslu peklo. (Olivie)

Leoniden
Můj objev z loňského festivalu RFP – Hope, kde Leoniden patřili mezi nejenergičtější kapely. Neznal jsem je, ale na četná doporučení od kamarádů hudebníků jsem na ně vyrazil – letos se musím zařadit mezi ty co je doporučují. Na Leoniden určitě běžte, protože se budete celý koncert dobře bavit. Kluci navíc zahrají i nový singl Smile, který vyšel před několika týdny! (Wlado)

Spector
Londýnské kvinteto hrající indie rock hodně vystřelilo. V roce 2012 byli Spector zařazeni na prestižní seznam BBC Sound of… a nominováni na různá ocenění. Byť s každou další deskou ohlas na jejich tvorbu trochu klesal, pořád se jedná o kapelu, kterou dle mého stojí za to vidět. Na podzim by měli vydat novou desku Now Or Whenever, tak snad je opět nakopne a získají větší pozornost. (Wlado)

Reignwolf
Jordan Cook se stane pravděpodobně nejdivočejším kytaristou, kterého během festivalu v Hradci letos uvidíme – když se mezi vaše fanoušky veřejně přihlásí Pete Townshend, je to pořádná váha! Poctivá rokenrolová kapela – energie a písničky – větřím, že to bude jeden z nejzajímavějších koncertů festivalu. (Wlado)