Obrázek k článku Bubeník Iron Maiden o boji s rakovinou: „Neodkládejte vyšetření!“
| Jarda Konáš | Foto: Jan Nožička

Bubeník Iron Maiden o boji s rakovinou: „Neodkládejte vyšetření!“

Nicko McBrain o svém boji s nemocí dlouho mlčel. Rakovinu sice porazil, přesto je nadále pod dohledem lékařů a nabádá ostatní k prevenci.

Sedmdesátiletý Londýňan patří k těm, kteří o své nemoci raději mlčeli a skrývali ji před okolím. Pokud jde ale o doktory, nehodlal Nicko McBrain nic podcenit a server Blabbermouth nedávno vypátral, že se bubeník o své zkušenosti otevřeně rozpovídal alespoň pro web lékařské univerzity v Miami, pod kterou spadá i ústav, který hudebníka vyléčil.

Vše začalo tak, že si všiml změny svého hlasu. Hned ho napadlo srovnání, podle svých slov je zvyklý na koncertech ječet z plných plic, takže chraplák dobře znal. „Nebo když jste nastydlí a ležíte v klidu v tichém pokoji, tak váš hlas taky zní jinak. A tohle se mi stalo. Přišlo mi to povědomé, ta změna hlasu, jako když končíme turné nebo máme po koncertě. Ale nebyl jsem nemocný, ani neměl žádné příznaky nastydnutí. A když jsem se s někým dal do řeči, došlo mi, že si musím častěji odkašlávat. Tak jsem zavolal doktorovi.“

Měl štěstí, lékaři mu našli rakovinu hrtanu v prvním stádiu a malinkatý nádor v oblasti hlasivek mu vyoperovali do týdne od diagnózy. Bubeník ale i po úspěšném zákroku musí nadále navštěvovat lékaře kvůli možnému riziku návratu rakoviny a je si dobře vědom, že zpátky do hraní s Iron Maiden mohl naskočit jen díky včasnému vyšetření: „Upřímně každému doporučuji, aby, když má pocit, že se mu něco děje s hlasem, šel na vyšetření. Neodkládejte to. Pomohlo mi, že jsem tu nemoc odhalil ještě v prvním stádiu.“

Není prvním z kapely, komu se podařilo zákeřnou nemoc porazit. Zpěvák Bruce Dickinson před pár lety vyhrál boj s rakovinou jazyka, a tak se na oba pány můžeme těšit v příštím roce v Praze. Iron Maiden totiž vystoupí 30. a 31. května v O2 areně.