Obrázek k článku Jsem tak šťastný, až to bolí. Bryan Adams přijede s albem oslavujícím svobodu
| Šárka Hellerová | Foto: Sonic PR

Jsem tak šťastný, až to bolí. Bryan Adams přijede s albem oslavujícím svobodu

Koncem roku opět za českým publikem dorazí kanadský zpěvák Bryan Adams. Těšit se lze nejen na plejádu klasických hitů, jako jsou Summer of ’69 a (Everything I Do) I Do It For You, ale i na nové písně. Turné, v rámci nějž zavítá do pražské O2 areny zavítá 16. prosince, totiž náleží k loňskému albu So Happy It Hurts.

Patnáctá studiová deska Bryana Adamse se v jednom ohledu liší od předchozích – když zpěvák v době pandemie covidu nemohl pracovat společně s kapelou, rozhodl se většinu nástrojů na album nahrát sám. „Musel jsem najít jiný způsob. Takže jsem nahrával všechny nástroje, jeden po druhém a snažil jsem se vytvořit dojem kapely. Asi je to i důvod, proč deska zní tak radostně, protože jsem si to velmi užíval. Hodně mě bavilo žít si svůj dlouhodobý sen stát se bubeníkem a stavět jednu nahrávku po druhé, dokud nezněly jako písně nebo album,“ vysvětloval Adams v rozhovoru pro časopis Rock Cellar.

Na desce přesto nepracoval úplně sám, poprvé od alba 11 se spojil s producentem Robertem Johnem Langem zvaným Mutt. Ten na přelomu osmdesátých a devadesátých let nahradil Adamsova dlouholetého producenta Boba Clearmountaina. Podílel se na hudbě i textech alba Waking Up the Neighbours a je tak i spoluautorem singlu (Everything I Do) I Do It For You, který vznikl pro film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli.

V minulém roce Bryan Adams ovšem nevydal pouze nové studiové album, za které mimochodem po dvaceti pěti letech opět získal nominaci na Grammy, ale rovnou další tři nahrávky. Na deskách Classic pt. I a pt. II nabídl nové verze svých největších hitů. Kromě toho vyšlo album písní z muzikálu Pretty Woman, k němuž spolu s dlouholetým parťákem Jimem Vallancem složil text a hudbu. Zatímco na divadelních prknech Adams přenechal roli Edwarda jiným, písně na toto album nazpíval sám.

Ani letos slavný hudebník, zpěvák a filantrop nezahálí, v březnu například vydal s kanadskou country zpěvačkou Tenille Townes duet The Thing That Wrecks You. Živými verzemi skladem I`m ready a Cuts Like a Knife nahranými v Royal Albert Hall oslavil čtyřicáté narozeniny svého třetího alba. Fanoušky ale jistě ze všeho nejvíc potěší, že i letos mohou Bryana Adamse vidět a slyšet i naživo.