Obrázek k článku Bratři Orffové vydali po letech novou píseň. Jejich hudba zde chyběla
| wlado | Foto: Richard Hodonický

Bratři Orffové vydali po letech novou píseň. Jejich hudba zde chyběla

Krnovská kapela a kolektiv kolem zpěváka a básníka Ivana Gajdoše se vrací s novou hudbou a ohlašuje koncerty. Bratři Orffové vydali skladbu Píseň pro Stefanii Sauer.

Debutovali deskou Bingriwingri v roce 2005 a hned se o nich začalo mluvit. Nástupkyně prvního alba, nahrávka Šero, pak už Bratry Orffovy doslova vystřelila. Přinesla kladné recenze a hudební ocenění (Ceny Anděl za kapelu a album roku a cenu Apollo), koncerty na větších pódiích a festivalech.

Po slušné řádce úspěchů se čekalo, s čím přijdou Bratři Orffové dál, ti to ale bohužel oproti očekáváním položili. Občas někde zahráli, ale žádná tour a žádné nové písničky. Zatímco první dvě alba oddělilo osm let, s další hudbou se nyní kapela vrací dokonce po devíti letech od desky Šero. A je dobře, že jsou zpět – jejich až unikátní styl skladeb a hudby zde chyběl.

Novou skladbu s názvem Písnička pro Stefanii Sauer vypustili v magické datum ve středu 2. 2. 2022 ve 22:22 a je to smutná elegická skladba, která člověka donutí se zastavit a zamyslet. To je něco, co Ivanu Gajdošovi vždy šlo. Píseň je také oproti dříve nahraným a produkčně bohatším skladbám komorní.

„Vrátili jsme se skoro o třicet let zpátky, kdy tato píseň vznikla a znovu jsme ji natočili v jednoduchém aranžmá hlasu jen s doprovodem mladého šikovného krnovského klavíristy Matěje Černého,“ říká zpěvák a kytarista Ivan Gajdoš.

Krom vydání Písně pro Stefanii Sauer Bratři Orffové oznámili také jarní tour v sestavě: kytarista a zpěvák Ivan Gajdoš, kytarista Lukáš Novotný, trumpetista Libor Martiník, bubeník Petr Odstrčil, basák Břetislav Koláček a klávesista a hráč na syntezátory Zdeněk Henych. A tak se lze těšit na koncert a třeba i na další nahrávku, která by po singlu mohla následovat.

Nejbližší koncerty:  

28.4. Brno/ Kabinet múz

29.4. Opava/ Kostel sv. Janů

30.4. Olomouc/ Jazz club Tibet

11.5. Plzeň / Anděl café

12.5. Praha/ Café V lese