Obrázek k článku Nedvědi hvězdami TikToku. Nigerijský rapper si oblíbil Růži z papíru
| wlado | Foto: Profimedia

Nedvědi hvězdami TikToku. Nigerijský rapper si oblíbil Růži z papíru

Nigerijský rapper Kolo Gana použil jako podklad pro svou píseň úryvek písně Růže z papíru. Bratři Nedvědové tak v roce 2024 nečekaně zní na TikToku.

Nejdříve trocha edukace – aplikace TikTok je možná populární a oblíbená, ale stejně tak riziková, ať už nevhodným a mnohdy nebezpečným obsahem, tak samotným vlastníkem, který může získaná uživatelská data používat k zacílení kybernetických útoků. Před používáním TikToku varuje řada organizací i států po celém světě.

TikToku ale můžou na druhou stranu mnozí vděčit za náhlou popularitu. Ať už díky algoritmu, který dokáže i nudné a obyčejné video vystřelit do trendů, tak i proto, že tvůrci originálního obsahu zde dokáží zacílit na obrovské publikum. Jeden z nich je i rapper Kolo Gana. Nigerijský umělec na platformu nahrává videa, ve kterých si vybírá více či méně známé skladby z různých zemí – upraví si je po svém a do výsledného podkladu zarapuje.

Kolo Gana v našich končinách nejdříve koncem ledna zaujal, když si vybral slovenskou lidovou píseň Karička od umělce Samka Smetany. Populární houslista a pedagog se snaží popularizovat tradiční slovenský folklór, nikdy se mu ale asi ani nezdálo o tom, že jeho hudba (respektive její krátký útržek) bude mít k dnešnímu dni tolik shlédnutí a poslechů. Kolo Gana si vzal kousek skladby, zrychlil ho a upravil pomocí počítačového programu. Přidal chytlavý moderní beat – do výsledku pak složil text a zarapoval.

Pokud se chcete podívat na rychlý proces, jakým píseň vznikla, a (stejně jako já) nechcete používat TikTok, můžete nalézt video na umělcově Instagramu nebo Youtube. Na těchto platformách sice taková čísla netrhá, ale na TikToku už dohromady milion udělal...

Rapperovi se pravděpodobně zalíbil region střední Evropy, a tak netrvalo dlouho a došel si pro základ další skladby k nám. Tentokrát si ovšem nevybral žádnou lidovku, ale sáhl po Bratrech Nedvědech. Jak se k rekordmanům ze strahovského stadionu a legendám českého folku dostal, netuším... Vybral si každopádně skladbu Růže z papíru. Podívejte se, jak se mu povedlo s písní popasovat.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Kolo Gana (@kolo.24)

Růže z papíru zatím sbírá jen jednotky tisíc shlédnutí, ale to je tím, že video, kde dokumentuje, jak s písní naložil, Kolo Gana nahrál teprve před několika desítkami hodin – tak uvidíme jestli se Nedvědi opět dostanou na vrchol hitparád za pomocí tohoto rappera!