Obrázek k článku Brad Pitt obnovil ráj muzikantů. Jako první ve slavném studiu uvítal Sade
| Jarda Konáš | Foto: Hélène Hadjiyianni, Mathieu Spadaro (snímky v článku)

Brad Pitt obnovil ráj muzikantů. Jako první ve slavném studiu uvítal Sade

Proslulý herec zachránil před koncem jedno ze slavných studií s tradicí, na kterou nyní britští Sade přímo navazují.

Že hollywoodské hvězdy investují do kdečeho, to už jsme si zvykli. Většinou vlastní restaurace nebo módní značky, ale aby někdo tak velkolepě obnovil slavné nahrávací studio, to může asi jen frajer formátu Brada Pitta.

Zámek Miraval leží uprostřed Provence, magického kraje jižní Francie. V roce 1977 tam jeho tehdejší majitel, hudební skladatel Jacques Loussier, vybudoval hudební studio. Zprvu na svou vlastní práci pro film, ale časem tam přizval jiné francouzské muzikanty. Ti si o studiu na zámku uprostřed provensálské přírody mezi sebou rychle pověděli a záhy se Miraval proměnil v místo, kde nahrávali AC/DC, Muse, Yes, Rammstein a řada dalších. Vznikla zde i část slavné The Wall od Pink Floyd.

Nový majitel na začátku nového tisíciletí postupně přestal studio využívat a když zámek v roce 2011 koupili Brad Pitt a Angelina Jolie, ze slavných Miraval Studios téměř nic nezbylo. Tomu je ovšem konec. Brad Pitt se spojil s hudebním producentem Damienem Quintardem a společně v posledních letech nahrávací prostory opravili a přestavěli tak, aby mohli pod značkou Miraval Studios nabídnout opět jedno z nejlépe vybavených studií ve Francii.

Oficiálně otevřeli 10. října, ale podle Quintarda bylo studio v uzavřeném provozu už delší dobu. Prvními hudebníky, kteří v Miravalu nahrávali, jsou britští Sade. Nicméně na zámku nebyli poprvé, na stejném místě nahrávali dvě dekády nazpět, krátce před zavřením studia.

„Byli jsme v extázi,“ řekli na adresu zpěvačky Sade Adu Pitt s Quintardem ve společném rozhovoru pro magazín Spin, „když přijela a mohla být první umělkyní, která u nás nahrávala. To jsou přesně ty skvělé momenty studia, když v něm propojíte minulost s budoucností.“ Tak se nechme překvapit, co na zámku Miraval vzniklo. Poslední singl Sade vydali před čtyřmi lety, poslední studiovku dokonce v roce 2010.

Takto to dnes v nově otevřeném studiu Miraval vypadá.