Obrázek k článku Bohatý program JazzFestu Brno rozzáří zázrak letošních Grammy Samara Joy
| Šárka Hellerová | Foto: Meredith Truax

Bohatý program JazzFestu Brno rozzáří zázrak letošních Grammy Samara Joy

Do konce roku JazzFestBrno nabídne koncerty průkopníků elektronického jazzu Jaga Jazzist a trumpetisty Ibrahima Maaloufa, zároveň už představil pestrou dramaturgii na příští rok.

Od ledna do května 2024 se v rámci mezinárodního festivalu JazzFestBrno milovníci jazzu můžou těšit na řadu mimořádných koncertů. Vyniká mezi nimi návrat zpěvačky Samary Joy, která letos zářila v hlavních kategoriích cen Grammy.

Je teprve druhou jazzovou umělkyní, která uspěla v nadžánrové kategorii Nejlepší nový umělec. Loňské album Linger Awhile zpěvačce přineslo i druhé vítězství, a to v kategorii Nejlepší vokální jazzové album. JazzFestBrno ji měl však na svém radaru už před tímto úspěchem – loni pořádal její koncert v Tišnově. „Kariéra mladé newyorské zpěvačky od té doby nabrala raketovou rychlost. S dvěma čerstvými cenami Grammy se vyšvihla v pouhých třiadvaceti mezi smetánku jazzového zpěvu. Sama je interpretkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba,” říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka o teprve třiadvacetileté hudebnici, která vystoupí 13. dubna v Sono Centru.

JazzFestBrno však zdaleka není akce založená na jedné hvězdě, i když Spilka hrdost na její jméno v programu přiznává. Upozorňuje však, že rozmanitost festivalu je daleko větší: „Příští rok chceme ukázat pestrost v jazzu. Tedy, co všechno je možné řadit pod deštník jménem jazz,“ říká Spilka a dodává: „Shodou okolností přivezeme více trumpetistů, ale dramaturgický záměr v tom není. A také dva čerstvé držitele Grammy Bélu Flecka a Samaru Joy. Máme samozřejmě radost z celého programu, ale asi nejvíce jsme hrdí právě na tuto zpěvačku.”

Mezi další vysoce atraktivní jména ročníku patří Bill Laurance & Michael League, členové věhlasných Snarky Puppy, kteří 17. února přijedou se svým intimním akustickým projektem, či bandžista a držitel patnácti cen Grammy Béla Fleck. Jeho dvojkoncert, v jehož rámci se navrátí ke svým bluegrassovým kořenům, byl oznámen už dříve a je vyprodán. Festival 12 května zakončí koncertem, na kterém představí své album Vol. 1., dvorní trumpetista Stinga Chris Botti, který hraje mimo jiné také s Paulem Simonem. „Chris Botti dokáže propojit jazzovou hru se zvukem, který oslovuje i široké popové publikum. Vytváří tak neopakovatelnou podobu tzv. smooth jazzu,” vysvětluje Vilém Spilka.

Naopak jako první vystoupí 31. ledna v rámci JazzFestu Brno 2024 klavírista, skladatel a producent Nduduzo Makhathini. „Je pro něj charakteristické hráčské mistrovství, ale i duchovní návaznost na jihoafrickou historii. Hluboké ukotvení v tradicích své země, ale i široký rozhled po všech jazzových končinách. Působení na domácí půdě i koncertování na nejprestižnějších světových pódiích,” přibližuje hudebníka pocházejícího z národa Zulu umělecký ředitel festivalu.

JazzFestBrno přiveze i amerického trumpetistu Keyona Harrolda. Spolupracovník hvězd jako jsou Beyoncé, Rihanna, rappeři Jay-Z, Snoop Dogga, 50 Cent a Eminem, či Gregory Porter a David Sanborn se proslavil díky životopisnému snímku o Milesovi Davisovi. 13. března představí materiál ze svých dvou sólových desek.

Newyorskou saxofonistku Lakecii Benjamin čeká 21. března dvojkoncerts s v New Yorku usazeným japonským trumpetistou jménem Takuya Kuroda. O pět dní později v Brně vystoupí Trio Grande složené z kytaristy Gilada Hekselmana, saxofonisty Willa Vinsona a bubeníka Natea Wooda.