Obrázek k článku Vydavatelství BMG ukončí smlouvu s Rogerem Watersem. Kvůli antisemitismu
| Šárka Hellerová | Foto: Kate Izor / Live Nation

Vydavatelství BMG ukončí smlouvu s Rogerem Watersem. Kvůli antisemitismu

Vydavatelská společnost BMG se chystá definitivně rozvázat spolupráci s Rogerem Watersem. Důvodem mají být hudebníkovy komentáře ohledně Izraele.

Vydavatelská společnost BMG se chystá definitivně ukončit spolupráci s Rogerem Watersem. Informuje o tom magazín Variety, který se odvolává na svůj zdroj.

Smlouvu s BMG Roger Waters podepsal v roce 2016. Loni měl label se sídlem v Německu vydat nově nahranou verzi legendární desky Dark Side of the Moon od Pink Floyd. 1. července ovšem nastoupil nový šéf společnosti Thomas Coesfeld a ten od projektu ustoupil. Album poté vyšlo u britského ůabelu Cooking Vinyl. Nyní se společnost údajně chystá s Watersem rozejít úplně.

Ačkoliv se zpěvák dlouhodobě brání obvinění z antisionismu a antisemitismu a tvrdí, že pouze legitimně kritizuje počítání státu Izrael, v posledních letech jeho výroky silně dopadají i na jeho hudební aktivity. Předloni fanouškům na turné This Is Not A Drill zkraje koncertů vzkazoval „Pokud patříte k těm, co říkají: mám Pink Floyd rád, ale Watersovy politické názory mě štvou, tady máte vzkaz. Seberte se a běžte na bar.“ Ke konci roku 2022 v Německu Watersovi hrozilo kvůli podpoře propalestincských hnutí rušení koncertů. 

O rok později se dokonce bránil nařčení z propagace nacismu, které ovšem bylo vzhledem k historickému kontextu vystoupení Pink Floyd k albu The Wall přitažené za vlasy. Mezitím se ovšem stihl etablovat i jako zastánce Ruska na půdě OSN.