Obrázek k článku Bluesové talenty ze tří zemí zabojují o účast na festivalu Blues Alive
| Šárka Hellerová | Foto: Blues Alive

Bluesové talenty ze tří zemí zabojují o účast na festivalu Blues Alive

Kapely z Polska, Slovenska a České republiky se v sobotu 15. dubna utkají ve finále soutěže Blues Aperitiv. Vítězové zahrají na šumperském Blues Alive po boku světových hvězd. Těmi hlavními jsou letos Tommy Castro v čele kapely The Painkillers, Alvin Youngblood Hart, Bernard Allison či Jimmy Carpenter.

Finalisty, kteří se představí v šumperském Domě Kultury, porota vybírala ze třiceti dvou přihlášených interpretů. Šanci zahrát si na festivalu Blues Alive 2023, který se koná od 16. do 18. listopadu, bude mít vítěz, jehož vybere pětičlenná porota, ale také favorit publika, které rozhodne hlasováním. Loni u poroty zvítězila západočeská kapela Steven's (na úvodním snímku), publikum svou bluesrockovou energií nejvíce nadchli Dazed n' Confused.

Letos přijedou kapely Amiya a Dark Leaves z Polska, Slovensko reprezentují skupiny Her Memories a Kiero Grande. Z domácí scény na Blues Aperitivu publikum uvidí Back To Roots, Cold Licks a Readymade Backsliders. 

Loňstí vítězové Blues Aperitivu Steven`s se neztratili ani mezi hvězdami na Blues Alive

Hudebníků z těchto zemí se již tradičně přihlásilo nejvíce, ale zájem roste i jinde ve světě – přihlášky na aktuální ročník přišly i z Anglie, Belgie, Rumunska a Maďarska. „To znamená, že povědomí o Blues Aperitivu potěšitelně narůstá,” říká předseda poroty a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.

„Hlavním lákadlem pro diváky je, že koncertní nasazení dodává vystoupení vybraných finalistů velmi výrazný pozitivní rozměr,” dodává Bezr a zve tak na soutěžní přehlídku. Většina účastníků hraje blues rock, dle pořadatelů ubývá snah o kopie amerických vzorů. Autorská tvorba rok od roku potěšitelně převládá nad bluesovými standarty.

Vedle porotců z Česka a Slovenska letos zasedne zvláštní host festivalu, italský bluesový odborník a prezident European Blues Union Davide Grandi.