Obrázek k článku Blues Aperitiv vyhráli mladí Západočeši Steven's a zkušení Poláci Black Pin
| Šárka Hellerová | Foto: Blues Alive

Blues Aperitiv vyhráli mladí Západočeši Steven's a zkušení Poláci Black Pin

V sobotu 23. dubna se v Domě kultury v Šumperku konal finálový večer vyhledávací soutěže Blues Aperitiv. Soutěž má za sebou silný ročník, jehož vítězové tradičně obohatí podzimní festival Blues Alive.

Na pódiu se tentokrát střídali hudebníci z Polska a České republiky. Los určil, že večer začala polská zpěvačka Amiya z Gdaňsku se svou velice příjemně hrající kapelou. Její krajané Black Pin poté do sálu vnesli klasičtější blues, zatímco Duch Delta předvedli, že nejmohutnější zvuk může mít i tříčlenná kapela.

Muzikanti z Tomáš Průša Band českými texty a lehkou žánrovou odbočkou příjemně osvěžili večer - jejich skladby nejsou zrovna dřevním blues. Zpěvák a kytarista Tomáš Průša, kterého můžete znát z jeho dřívějších skupin Rock Folk People či Andband, se obklopil vynikajícími muzikanty. Velice příjemný koncert, ač se postupu na Blues Alive tato parta nedočkala.

Kapela Dazed n' Confused, která vystoupila zhruba v polovině večera, byla jasným diváckým favoritem už v průběhu své show. Jejich bluesrocková energie a výtečný zpěvák publikum nadchli, a to se jim odvděčilo diváckou cenou. Až tahle skupina získá víc sebejistoty na pódiu a jejich koncert nebude tak statický, bude to velká zábava, i když trochu s nádechem retra.

Jako poslední vystupovali Steven's, kteří včetně dvou vokalistek, které jejich písničky sympaticky oživují, čítají šest členů. Ačkoliv teprve loni v prosinci vydali debutový singl Enough, v Šumperku si omotali kolem prstu porotu, která je určila vítězi večera. Spolu s nimi pro účast na listopadovém festivalu Blues Alive vybrala polské Black Pin.

Mezinárodní porota, kterou kromě Ondřeje Bezra tvořili český publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař a slovenský hudebník Daniel Salontay, známý ze skupiny Longital, vyslala skupinu Steven's i na letní scénu Blues Alive, která je každoročně součástí Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích, a letos připadá na 7. července, a také na polskou část Blues Alive, jež proběhne 20. listopadu v polském Chorzówě.

K volbě vítězů předseda mezinárodní poroty, hudební publicista a dramaturg akce Ondřej Bezr říká: „Úroveň letošních účinkujících ve finále Blues Aperitivu byla mimořádně vysoká, v podstatě kterákoli ze šesti kapel by se v programu podzimního Blues Alive velmi dobře vyjímala, Kapely, které u poroty zvítězily, se nicméně přece jen vymykaly nastavené laťce. Karlovarští Steven's mladistvým elánem, spojeným s takřka profesionálním muzikantským výkonem a dovedným mixem bluesové muziky se soulem, rockem a funky, Black Pin z polské části Slezska pak nepřeslechnutelným ryze bluesovým cítěním, brilantní souhrou i osobitou invencí v rámci žánru.“

26. ročník mezinárodního festivalu Blues Alive proběhne letos ve dnech 17. - 19. listopadu. Mezi hlavními hvězdami jsou např. Ana Popovic, Popa Chubby, Ally Venable nebo Dustin Arbuckle. Kompletní program bude oznámen na začátku června.