Obrázek k článku Čeští Rammstein? Blitz Union sklidili úspěch v kalifornském klubu Whisky A Go Go
| Lukáš Rešl | Foto: Dreamstart Music & Management

Čeští Rammstein? Blitz Union sklidili úspěch v kalifornském klubu Whisky A Go Go

Česká kapela, která jeden z prvních svých koncertů odehrála v roce 2019 v legendárním kalifornském klubu Whisky A Go Go před Alien Ant Farm a od té doby sbírá v zahraničí úspěch? Seznamte se s „českými Rammstein“, kteří si říkají Blitz Union.

Vycházejí z nu metalu, ale inspirují se i ve vodách indie nebo techna. Doma v Česku zatím příliš neprorazili, ale v zahraničí sklízejí celou řadu úspěchů včetně účastí na festivalech, jako jsou M‘era Luna nebo Plage Noire. Kromě toho dokázali pražští Blitz Union za svou kariéru oslovit celou řadu zajímavých osobností z hudební branže včetně Douga Goldsteina, bývalého manažera Guns N‘ Roses. Jaký je vlastně příběh kapely, která si libuje v těžkých tématech a mystickém projevu?

Blitz Union svou muzikou skutečně připomínají Rammsteiny s příměsí elektroniky ve stylu Davida Guetty. Ve své hudbě kombinují řadu různých stylů a žánrů, které dohromady vytvářejí hutnou a našlapanou muziku s jasně futuristickou tematikou. Ačkoli původně tahle parta, v minulosti ještě pod jménem The Snuff, hrála svižný rock s tvrdšími kytarovými riffy, jejich současná tvorba je více postavena na chytlavých elektronických samplech a úderných rytmech. Sama kapela se dnes cítí spíše jako industriálně popový ansámbl, bez problému byste ji však mohli zařadit mezi experimentální metalové formace.

Pod názvem Blitz Union vystupují již čtvrtým rokem. Původně projekt vznikl s danou vizí a konceptem bez jakékoli vazby na staré The Snuff. Okolnosti vzniku „nové“ skupiny přitom doprovázela shoda šťastných náhod a možnost spolupracovat s producentem Stevem Thompsonem, jemuž pod rukama prošli velikáni jako Korn nebo Metallica. „V té době jsme si nějak uvědomili, že už jsme svým vývojem přišli do prázdné uličky. Neměli jsme už moc nápadů na tvorbu a neposouvali jsme se. The Snuff zkrátka ztráceli na síle. Shodou okolností jsme v roce 2016 jeli tour po Skandinávii s kapelou zpěváka Mitche Malloye, který v minulosti hrával s legendami Van Halen. Tam jsme se seznámili s jeho manažerem Dougem Goldsteinem, se kterým jsme pak byli mnohokrát v kontaktu a osobně za námi byl několikrát v Praze,“ objasňuje situaci kytarista Shodushi, jenž stejně jako zbytek kapely vystupuje pouze pod pseudonymem.

Spolupráce s Dougem Goldsteinem kvůli značným neshodám nakonec neklapla. Goldstein však kapelu odkázal na Steva Thompsona, se kterým kluci přibližně rok jednali a nakonec se domluvili.

Na prvním EP pracovali bezmála dva roky. Právě v tomto období se kapela, podle slov zpěváka Marka Blitze, postupně přetransformovala z mladých a netrpělivých The Snuff na vyzrálejší muzikanty s čistým štítem a pod novou značkou Blitz Union. „Pro nás to byla obrovská šance se chytnout něčeho velkého a konečně udělat nějaký kvalitní hudební produkt. Vzpomínám na tu dobu nahrávání prvního EP jako na období takového hučení, kdy jsme si se Stevem každý den volali, psali a makali na tom. Byl do toho všeho úžasně zapálený. Zároveň to ale bylo dost vyčerpávající, protože jsem hodiny nahrával hromadu věcí, které nakonec Steve hodil do koše. A tahle jsme jeli půl roku v kuse.“

Pod dohledem Steva Thompsona kapela nakonec pětiskladbové EP Revolution nahrála ve studiu House of Blues v Tennessee. Tou dobou se už formoval nápad pro koncept Blitz Union. Skupina v rámci těchto změn dosáhla i na spolupráci s německým labelem Dreamstart Music & Management, který jí výrazně pomohl při vydávání nahrávek a videoklipů. Začátkem roku 2019 tak oznámili zrod Blitz Union a předvedli nový zvukový plášť. Svůj první koncert odehráli v kalifornském Los Angeles na showcasovém festivalu Musexpo. Při té příležitosti si kapela zahrála i v legendárním klubu Whisky A Go Go jako support Alien Ant Farm.

Úspěch debutu a spolupráce se Zardonicem

Ambiciózní start Blitz Union pochopitelně zbrzdila pandemie. Pražanům však tahle bídná doba dala prostor pro skládání nových písniček a tvorbu klipů. V roce 2021 tak vydali debutové album s názvem Absolution, na němž se objevují i dva úspěšné hity Plastic a Not Proud (To Be a Human Being), které mají na YouTube velmi solidní sledovanost. Zejména skladba Plastic, kterou kapela následně nazpívala dokonce v šesti různých jazycích.

Plastic navíc Blitz Union kvůli remixu „propůjčili“ venezuelskému dýdžeji a producentu Zardonicovi. „K němu jsme se dostali přes německou metalcorovou kapelou Tenside. Po vzájemné dohodě nás tahle kapela propojila s jeho manažerem a spolupráce byla rázem na světě. Naše hudba se mu hodně líbila, což nás potěšilo, protože dřív dělal hlavně tvrdší remixy s tvrdšími kapelami,“ vypráví s nadšením basák Schtorm. Spolupráce navíc byla oboustranně úspěšná. Zremixovaný Plastic patří mezi Zardonicovy nejposlouchanější skladby na Spotify a Blitz Union si tak udělali velmi slušnou reklamu.

Kluci navíc nastínili, že v současné době ve spolupráci se Zardonicem pokračují. Charismatický dýdžej, pro kterého je typický jeho sci-fi oblek připomínající film Predátor, si Blitz Union prý oblíbil natolik, že je požádal o složení speciálního songu pro jeho chystanou novou desku. Celá tahle záležitost je údajně připravena a skladba by tak měla vyjít již tento rok.

Víc než jen kapela

Blitz Union jsou v mnoha ohledech dost specifičtí. Kladou velký důraz na nevšední vizuál, jenž odkazuje na všemožné problémy současné doby. Ve svých textech se rádi dotýkají témat jako válka, homofobie, rasismus nebo životní prostředí. Součástí celého projektu jsou i podivné přezdívky jednotlivých členů kapely, kteří si tak chrání svou identitu. Na koncertech vystupují s pomalovanými obličeji a v černém oblečení, takže připomínají postavy z nějakého postapokalyptického filmu. Jejich vystoupení také doprovází tajemný maskot, kterému říkají Mr. Blitz. Ten je zároveň pátým členem kapely, který sice živě nevystupuje, ale kapelu prý zásadně ovlivňuje.

„Jako Blitz Union nejsme jenom kapela. Tvoříme takový movement, do kterého chceme zahrnout co nejvíce lidí, kteří by s námi mohli jít po stopách mysteriózní postavy mistra Blitze. S ním jsem já, jako Mark Blitz, v určitém spojení. Je to záhadná entita a my vlastně sami nevíme, odkud se bere. Postupem času jsme zjistili, že mu jde o to upozorňovat na palčivá témata této generace a snažit se lidem ukázat trochu jiný uhel pohledu na ně. Skrze naši kapelu tahle postava posílá určité vzkazy, které se snažíme vkládat do naší hudby a tím je šířit. Víc k tomu ale nemohu prozradit, protože postupně odhalujeme celý tento příběh,“ brání se odpovědím frontman kapely Mark Blitz, jenž fanoušky odkazuje na kapelní web. Zde totiž mohou registrovaní vstoupit do tzv. unie. V rámci ní pak mohou blíže nahlédnout do příběhu celého projektu.

Hlavním cílem kapely je vytvořit velké sdružení, na němž budou participovat i sami fanoušci. Časem by tak Blitz Union chtěli přesáhnout hudební stránku a ovlivňovat věci ve veřejném prostoru. „Snažíme se být poctiví v komunikaci s našimi fanoušky a ptáme se jich i na témata, která je trápí. Například na základě písničky Plastic se skupina studentů na Ukrajině rozhodla, že bude čistit nějakou jejich lokální řeku. Za to jsme jim následně posílali naše kapelní trička. Jsem rád, že se zatím takovéto dílčí věci dějí a skrze Blitz Union můžeme takto pomáhat,“ vypráví potěšeně Mark. To však nebyl jediný příklad solidarity. Kapele se také podařilo vydražit fotoalba z natáčení klipu Hotel India Victoria, přičemž výdělek pak šel na nadace lidí postižených HIV.

Náročné domácí podmínky

Přese všechny snahy o pravidelný kontakt s fanoušky jsou Blitz Union kapelou, která směřuje spíše na západ na větší hudební trh. Možná i proto nejsou v Česku tolik známí. Na otázku, zda se kapela hodlá v budoucnu zaměřit i na domácí publikum, kluci odpověděli, že to ani nejde. „Nebráníme se žádným koncertům, ale musí nám to vždycky dávat nějaký smysl. Upřímně, v Čechách nám nechodí moc smysluplné nabídky. V Praze nebo v Brně na nás přijde většinou tři sta až čtyři sta lidí, ale v menších městech to bude třeba jen pár desítek. Proto pro nás v tuhle chvíli nemá smysl vkládat energii do turné pro pár lidí,“ uzavírá Mark Blitz, pro kterého už dnes nemá smysl hrát za každou cenu. Přesto kapela v Česku občas koncertuje. Mezi jejich největší tuzemské akce patřila například loňská tour s kapelou Škwor.

„Když hrajeme koncert, tak vždycky chceme, aby z toho měli lidi zážitek, a snažíme se pro to dělat maximum. Chceme mít dobře vyladěný zvuk, dobře připravenou stage a celkově vhodné podmínky. Bohužel, tyhle podmínky v Česku kolikrát nemáme…“

Necháme se překvapit, kolik letošních koncertů si nakonec tahle čtyřčlenná parta pro Česko připraví. Jedno je však jisté. Kapela na tento rok slibuje nové album, na němž by se měla prezentovat novým zvukem. Zásadní změnu žánru prý ale fanoušci očekávat nemusí, což bude jasné ze singlů, které Blitz Union chtějí vypustit začátkem léta.

Seznamte se

Blitz Union vznikli v roce 2019 jako nový projekt bývalých členů The Snuff. Skupina ve složení Mark Blitz (zpěv), Shodushi (kytara), Schtorm (baskytara) a Governor (bicí) debutovala v roce 2019 nahrávkou Revolution a první koncert odehrála v Los Angeles na festivalu Musexpo. Kapela původně hrála ještě s jedním kytaristou (Necroduster), ten však kapelu krátce po její první nahrávce opustil. Blitz Union posléze v roce 2021 debutovali prvním albem Absolution, k němuž zároveň vydali hned několik videoklipů. Jejich nejposlouchanější skladba Plastic má na streamovací platformě YouTube přes 600 tisíc přehrání. Ačkoli se Blitz Union striktně drží angličtiny, tuto skladbu nahráli celkem v šesti různých jazycích, konkrétně v češtině, němčině, španělštině, ruštině, japonštině a angličtině. Ve své muzice kapela ráda experimentuje s tvrdými metalovými riffy a taneční muzikou, přičemž využívá i popových prvků. Po vzoru kapel jako Iron Maiden či Megadeth si stvořili vlastního maskota, záhadného mistra Blitze. Blitz Union se tak českým spolkům vymykají svým nevšedním projevem a kapelním marketingem. V letošním roce chtějí vydat druhou desku.