Obrázek k článku Gleb pokořil český rap a Billie Eilish smetla z vrcholu hitparády Taylor Swift
| Šárka Hellerová | Foto: Universal Music (B. Eilish), Lousy Auber (Gleb), Koláž Šárka Hellerová

Gleb pokořil český rap a Billie Eilish smetla z vrcholu hitparády Taylor Swift

Zemětřesení na prvních příčkách české albové hitparády způsobili Billie Eillish a slovenský rapper Gleb. Dlouhodobou hegemonii českého hip-hopu už před nimi narušila Taylor Swift s albem The Tortured Poets Department.

V posledních letech a měsících má česká hudební scéna jednu jistotu. Přední příčky albové hitparády Top 100 dle IFPI často okupuje domácí rap, především pak Viktor Sheen. Jeho Černobílej svět se drží vysoko již 256 týdnů, album Barvy celých 183 týdnů, Příběhy a sny jsou vysoko 127 týdnů, Planeta opic je oproti tomu s 31 týdny téměř nováčkem. Kromě toho se lze dlouhodobě spolehnout i na slušné umístění desky Roadtrip, kterou Sheen nahrál s Calinem, jehož Popstar také boduje už ode dne vydání. Mezi ně se tu a tam přimotají další umělci, v poslední době se oblibě těšil například Travis Scott s albem Utopia, Yzomandias a jeho Paranoia, Grey256 a jeho Tentokrát, skóruje i Stein27 a jeho President of Sexico.

Samozřejmě i aktuální úspěch zřejmě největšího hudebního fenoménu dneška, Taylor Swift, se v hitparádě odráží. Zpěvačka je aktuálně na druhé příčce, předchozí čtyři týdny strávila na vrcholu. 

Hned týden po vydání svých alb do klání naskočili Billie Eilish a Gleb. Hit Me Hard an Soft americké zpěvačky vyšlo 17. května, zaujalo singlem Lunch, a rovnou se rozhlíží z prvního místa žebříčku. Lunch navíc momentálně vede mezi digitálními singly. I Gleb, který na třetí pozici šlape na paty Taylor Swift, vydal své páté studiové album nazvané Dlhá cesta domov koncem května. Den po vydání ho pokřtil během natřískaného koncertu na Bratislavském hradě.