Obrázek k článku GLOSA: Ben Cristovao v hororovém klipu děsí příběhem, nikoliv hudbou
| Jarda Konáš | Foto: Johny Witha

GLOSA: Ben Cristovao v hororovém klipu děsí příběhem, nikoliv hudbou

Ed Wood by měl radost, klip k písni Kráska a Zvíře je roztomilá pocta céčkovým hororům zlaté éry Hollywoodu.

Tak schválně, jak si píseň povede? Předchozí singl dvojice Ben Cristovao a Sofian Medjmedj Slzy se vyšplhal přes tři miliony zhlédnutí na YouTube a bude pokračovat, protože je venku jen pár měsíců.

Jestli se stejně zadaří novému společnému singlu Kráska a Zvíře teď těžko hodnotit, protože je to ploužáček, nad kterým bezpochyby zavzdychá kdejaká oddaná fanynka či fanoušek, ale potenciál oslovit širší či dokonce nezaujaté posluchače má spíš menší. Slzy měly šťávu, Kráska a Zvíře už je čistá citová ždímačka – i když dobře vystavená a zprodukovaná.

Výrazný kytarový podkres Cristovaovi svědčí, už jeho kytarové EP JENTAK patří mezi jeho nejpovedenější nahrávky a je dobře, že na tento přístup nezanevřel ani pod producentskou taktovkou Ossamy Hussaina. Dělají spolu dlouho, ale přeci jen hlavně elektronické věci. Klidně si těch kytar užij víc, Bene!

Hudebně je Kráska a Zvíře klasická „Cristovaovina“. Fanoušky to chytne na první poslech, hlavně díky silnému nápěvu v refrénu, ostatním bude trhat uši přecukrovaná popina pro holčičky s mírně řečeno svérázným frázováním. V tom si Ben a Sofian rozumí, oba jsou interpreti se silným sexappealem, ovšem rozpačitou češtinou. Fakt, že jim někdy texty nejdou na jazyk a jindy jim třeba nevychází slabiky je nikdy netrápil, naopak, dokázali z toho udělat svou silnou stránku. Jsou díky tomu rozpoznatelní na první poslech. Pro někoho progresivní přístup, pro jiného diletantské prznění češtiny.

Povedený je ovšem klip od Butterfly Kids. Legendární netalentovaný režisér mizerných hororů Ed Wood by si mnul ruce, jak krásně ho tu evokují. A nejen jeho, je to hold všem těm lehce naivním, lehce romantickým hororům od třicátých do padesátých let minulého století. Navíc si vystačili s málem, pár splácaných kulis, tmavé studio a je to. Výsledek na výbornou, bez ironie.

Ben Cristovao i Sofian Medjmedj patří mezi interprety, kteří vydávají singly často. Taková je dneska pro tento žánr (a nejen pro něj) doba, být konstantně na streamovacích platformách a nahánět čísla je pro pozornost publika důležitější než vydávat desky, ty hrají spíš roli hodnotné nadstavby. V tomto tvůrčím proudu už měli oba pánové lepší singly, nicméně si nastavili slušnou laťku a tu zatím nepodlezli. Pak už je na každém posluchači, jak nízko či vysoko tu laťku vnímá.