Obrázek k článku Na Rock for People míří Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive či Pendulum
| Lukáš Rešl | Foto: Edge Publicity

Na Rock for People míří Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive či Pendulum

K již dříve oznámeným headlinerům Bring Me The Horizon přidal festival Rock for People pro nadcházející ročník řadu dalších zvučných jmen. „Zveřejnili jsme teprve ochutnávku,“ avizují přitom organizátoři. Z českých hudebníků se fanoušci mohou těšit mimo jiné na J.A.R. a Anetu Langerovou.

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive i Pendulum jsou bezesporu hvězdy, přitom na festivalu podle pořadatelů nevystoupí v pozici headlinerů. Tím jediným ohlášeným zatím zůstávají populární metalcoroví inovátoři Bring Me the Horizon.

„Zveřejnili jsme teprve ochutnávku dalšího ročníku, který bude pokračovat v trendu nasazeném předchozími dvěma úspěšnými ročníky,“ komentuje oznámené novinky ředitel festivalu Michal Thomes, a dodává: „Ještě nás čeká oznámení dalších tří headlinerů, kteří doplní již oznámené Bring Me The Horizon. A samozřejmě v prosinci nebude chybět ani oblíbený adventní kalendář s celkem čtyřiadvaceti novými kapelami do lineupu.“

Na letiště v Hradci Králové zavítá populární kanadská zpěvačka Avril Lavigne, jež se na startu kariéry se svým pop-punkem stala symbolem mladých teenagerek. Do České republiky se Lavigne, kterou proslavilo hned její první album Let Go a loni se připomněla deskou Love Sux, vrátí po roce od svého koncertu v pražské sportovní hale Fortuna.

Corey Taylor, foto: Pamela Littky

Sólovou tvorbu zde představí také frontman Slipknot Corey Taylor, který právě s metalovou mašinou na posledním Rock for People předváděl drtivou show. „Frontman pozastaveného Stone Sour a Slipknot na druhém sólovém albu potvrzuje, že je pan zpěvák a taky nevysychající studnice nápadů. Deska je místy znatelně tvrdší než předchůdce, není však nouze ani o nesmírně něžné procítěné momenty,“ psali jsme o jeho čerstvém albu CMF2. Do tvrdších žánrových vod však organizátoři hrábli ještě dvakrát, a to mnohem hlouběji.

Pro posluchače tvrdé elektroniky totiž přijedou legendární elektronici Pendulum, kteří se za dobu svého působí na scéně vypracovali mezi největší kapely kombinující rockovou a metalovou muziku s drum and bass a breakbeatovou elektronikou. Na Rock for People se vrátí po třinácti letech. Fanoušci velkých melodií si pak jistojistě oblíbí australské metalcorové ikony Parkway Drive, které se v posledních letech vypracovaly ve stadionové obry. I oni na Rock for People hráli již v roce 2011.

"O Parkway Drive se jednu dobu psalo jako o novodobých AC/DC. Vlastně proč ne, avšak pro moderní, náročné metalové publikum. Ve vyprodaném Foru Karlín těmto slovům s přehledem dostáli. A nutno říct, že přítomný dav, který jim zaníceně hrozil paroháči i s nadšením a širokým úsměvem aplaudoval, měl přepestrou sestavu – od těch nejmladším metalcoristů až po zasloužilé progressive metalové akademiky," psali jsme o jejich loňském koncertě v pražském Foru Karlín. 

Parkway Drive, foto: Tom Black

Dalšími zahraničními interprety z aktuálně oznámené dávky jsou Alpha Wolf, Crystal Lake, Dead Pony, Hot Milk, Kaizers Orchestra, La Dispute, Missio, Neck Deep a Shadow Of Intent.

Z českých interpretů organizátoři mimo jiné oznámili, že se na festival chystají J.A.R. Česká funk-rap-rocková legenda letos vydala deváté album s titulem Jezus Kristus Neexistus?. Dále na Rock for People z českých a slovenských interpretů míří 58G, Aneta Langerová, Bitter Season, Dmitrievna a opět i John Wolfhooker.

Festival Rock for People, který se v roce 2024 koná od středy 12. do soboty 15. června 2024, s každým ročníkem roste. Loni ho navštívilo na 37 000 hudebních fanoušků a jeho vrcholem byl koncert britské kapely Muse. Získává si také uznání za hranicemi, odkud na akci proudí tisíce fanoušků.