Obrázek k článku Smrt nás spojuje. Krásnými melodiemi říkají Parkway Drive strašné věci
| Liv Boková | Foto: Dave LePage

Smrt nás spojuje. Krásnými melodiemi říkají Parkway Drive strašné věci

Australská metalová kapela v sobotu 10. září vystoupí v pražském Foru Karlín s novým albem Darker Still.

Jsou označováni za krále metalcoru, což charismatický frontman Winston McCall nerad slyší. Podle něj se totiž metalcoru přihodilo něco podobného jako dříve nu-metalu. Z označení pro ty nejvíc cool kapely je teď něco jako posměšná nálepka.

Parkway Drive tedy hrají metal a dál to netřeba pitvat. Nutno říct, že ten jejich metal je sakra hutný. Muzika je sice temná, ale místo aby působila jako soundtrack k sebevraždě, má efekt spíš jako infuze, která vám do žil pustí dávku živin a vitamínů.

První ochutnávka z alba číslo sedm. Explozivní track.

Na turné Darker Still vyrazí Parkway Drive představit čerstvé stejnojmenné sedmé studiové album, nástupce čtyři roky staré nahrávky Reverence, které vyjde pátek 9. 9. Druhá zastávka koncertní šňůry přivede kapelu do pražského Fora Karlín, kam se vrátí po třech a půl roce.

Kdo tam tehdy byl, možná bude mít trochu strach, jaké to bude tentokrát, protože… Dá se tehdejší intenzivní koncertní zážitek nějak překonat nebo se mu vyrovnat? Že je o co stát, napovídají koncertní videa, které Parkway Drive ukazují ve skvělé formě, i dosud zveřejněné skladby z novinkového alba – Glitch, The Greatest Fear i Darker Still.

Tuto píseň zveřejnili začátkem července jako druhou ukázku z nového alba spolu s podrobnostmi k jeho vydání.

Songy sice mají temné názvy, jejich poselství je ale o naději. „Největší strach, ten, který všichni sdílíme. Tato píseň je o jednotící síle, které musíme všichni čelit - smrti,“ řekl o singlu The Greatest Fear  frontman Winston McCall.

„Cílem bylo vytvořit píseň, která smrt nevidí jako něco, co rozděluje, ale naopak něco, co nás všechny na našich cestách spojuje. A tomuto konceptu odpovídá i hudba – je těžká, je epická a zanechává stopu.“

Další ukázka z novinky nazvaná Glitch pojednává o nočních děsech a spánkové paralýze. Tedy i tentokrát jsou nové skladby a texty ve stylu citátu od Toma Waitse, jenž zdobí ledničku ve Winstonově kuchyni: „Chci, aby mi krásné melodie říkaly strašné věci.“ Toto moto prý dokonale vystihuje Winstona i základní princip nového alba.

Parkway Drive - Darker Still Europe 2022 tour teaser

Darker Still je podle McCalla zhmotněním vize, již před sebou měli ti mladí nešťastníci, kteří se před téměř dvaceti lety začali scházet ve sklepech a na dvorcích rodných domů. Tehdy byli nikdo, teď patří k nejvyhledávanějším headlinerům velkých festivalů.