Obrázek k článku Aneta ze Superstar a strejdové ze Sto zvířat našli společnou vášeň
| Marek Reinoha | Foto: Martin Juha

Aneta ze Superstar a strejdové ze Sto zvířat našli společnou vášeň

Skupina Aneta & The Soul Uncles je poměrně nové uskupení, které však netvoří žádní nováčci. Ještě jsem bohužel neměl to potěšení je vidět naživo, ale z toho, co jsem si mohl naposlouchat, je zřejmé, že se v podstatě jedná o takové malé žánrové zjevení na tuzemské hudební scéně.

Kapela vznikla před třemi roky spojením bývalých členů skupiny Sto zvířat, jimiž jsou Mikoláš Nop (bicí), Honza Šobr (kytara) a Wilco Versteeq (baskytara), a zpěvačky Anety Hollandrové (ex Prague Conspiracy či Česko hledá Superstar). Pánové tehdy dostali nápad na založení projektu, který by produkoval takovou „černější“ muziku, a s tímto nápadem oslovili Anetu. „Hodně se mi to líbilo, protože jsem k něčemu takovému vždy inklinovala, takže jsem řekla ano,“ popisuje začátek spolupráce Aneta.

Potom už následovala, jak sami říkají, legendární schůzka zakládající čtveřice v Rock Café v Praze. Na té se ukázalo, že si to všichni vlastně představují hodně podobně. „My jsme po první zkoušce, na které jsme jen tak jamovali, měli s Anetkou takový YouTube battle, kdy jsme po sobě házeli různé písničky, které se nám líbí, abychom se mohli identifikovat s tím, co chceme dělat. A zjistili jsme, že po sobě házíme samé soulové věci. A od té doby jsme to začali tak směřovat,“ doplňuje Honza Šobr.

Ke spolupráci následně přizvali klávesistu Hynka Obsta, dechovou sekci tvořenou Radkem Němcem (trumpeta) z kapely Laura a její tygři a Jana Šatru (trombon) z Yo Yo Bandu a vokalistky Báru Švarcovou a Nikol Držmíškovou. A devíti(!)členná kapela byla na světě a začala zkoušet, skládat písničky na pomezí soulu a popu s příjemnou příměsí funku.

Na jaře v roce 2020 představili směr, jímž se ve své hudbě hodlají vydávat, debutovým videosinglem This time a koncertní premiéru odehráli na festivalu Česká1 Fest v srpnu téhož roku v Kutné Hoře. A jaký ten směr vlastně je? Je to výborná a hodně příjemná muzika, která je směsí funkových groovů a soulové pohody. Muzika, co má koule, je plná energie a emocí. Muzika, která tančí a nutí posluchače podupávat nohou a pohupovat se do rytmu. V jejich repertoáru najdeme rychlé funkové songy i krásné melodické balady hladící srdce. Kapela poskládaná ze zkušených muzikantů je vyhraná a šlape jako hodinky, Aneta výborně zpívá a má hlas jako „bejk“. Je to muzika, která samozřejmě nejvíce funguje naživo, když se ta chemie mezi muzikanty a energie přenáší do lidí pod pódiem.

Bohužel ale hned po prvním koncertě přišel lockdown, pak krátká letní sezóna a pak další lockdown, takže těch vystoupení si kapela zatím mnoho neužila. To je i důvod, proč jsem je ani já ještě nezažil naživo. Ale dle mého názoru celkem pěkně přibližuje atmosféru živého koncertu live session, kterou s nimi natočili nadšenci z Na první tejk, nebo singl Paradise, pro nějž byl zvuk i obraz nabrán na zmíněném festivalu Česká1 Fest.

Nyní se však Anetě a jejím soulovým strýčkům začíná blýskat na lepší časy. Nedávno vydali debutové EP obsahující čtyři autorské písně, jež vznikaly v průběhu loňského roku, a chystá videoklip. Současně dochází k uvolňování opatření a kapele se daří bookovat termíny řady koncertů, takže už se těší, až je začne všechny objíždět a čeřit hladinu tuzemské hudební scény soulovými vlnami.