Obrázek k článku Andělé se vrací k tradičnímu ceremoniálu. Vítěze odhalí ve Veletržním paláci
| ŠH | Foto: Zbyněk Surovec

Andělé se vrací k tradičnímu ceremoniálu. Vítěze odhalí ve Veletržním paláci

Slavnostní předávání Cen Anděl 2021 proběhne opět v plné parádě. Prestižní hudební ceny budou předány 27. dubna 2022 ve Veletržním paláci Národní galerie Praha.

Po dvou, vzhledem k okolnostem nutno říct velmi vydařených, pandemických ročnících se ceny České hudební akademie dočkají klasického galavečera, který v přímém přenosu České televize představí a ocení tuzemskou hudební špičku napříč žánry. V rámci večera se budou již tradičně udělovat ceny v základních i žánrových kategoriích zároveň.

„Důležitým rozměrem hudebních cen je i setkávání. Věříme, že na konci dubna nám už okolnosti za dodržení pravidel dovolí uspořádat Anděly tak, jak na ně zástupci hudební branže i diváci u televizních obrazovek byli zvyklí,“ říká Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION. „Večer chystáme jako velkou oslavu hudby, během níž divákům připomeneme, jaké zásadní momenty se v české hudbě v roce 2021 odehrály, a to doslova. Oceníme výjimečné počiny napříč žánry a diváci se mohou těšit na vystoupení v netradičních hudebních i vizuálních pojetích,“ dodává Hájková.

Jedenatřicátý ročník Cen Anděl Coca-Cola 2021 přináší novinku v podobě tříkolového hlasování. „To jsme se rozhodli zavést kvůli stále vzrůstajícímu množství vznikajících nahrávek. Předvýběr vzešlý z prvního kola má zajistit lepší orientaci pro akademiky a také upozornit na více umělců,“ vysvětluje předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Do druhého kola, které se v těchto dnech rozbíhá, se dostane v každé kategorii sedm jmen, z kterých vzejde klasická trojice nominovaných. Shortlist nominovaných z prvního kola bude zveřejněn 7. února večer. 

Prvního kola hlasování se zúčastnilo přes 370 hlasujících z branže. „S radostí sledujeme vzrůstající zájem akademiků o hlasování a bereme ho jako pozitivní signál svědčící o zájmu o tradiční hudební ceny a současné dění na hudební scéně,“ dodávají pořadatelé. Vedle Lucky Hájkové a Honzy Vedrala zasedli v radě České hudební akademie hudební publicista Josef Vlček a ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská.