Obrázek k článku Algiers: Natočili jsme písničku se Zackem Dela Rochou z Rage Against The Machine!
| wlado | Foto: D Smack U

Algiers: Natočili jsme písničku se Zackem Dela Rochou z Rage Against The Machine!

Troufám si tvrdit, že s baskytaristou a také nejlepším tanečníkem Ryanem Mahanem potažmo s celou kapelou Algiers nás už pojí lehké přátelství. Viděl jsem je tolikrát, že už to ani neumím spočítat, a vždycky to byl velký zážitek. V Brně se mi podařilo Ryana odchytit asi hodinu po jejich koncertě na Pop Messe a položit mu několik otázek, než zavelel, že musíme jít na Skeptu, a večer se zlomil v probírání všeho možného i nemožného…

S Ryanem jsme ostatně vedli noční rozhovory o hudbě, kultuře a společnosti snad pokaždé, když jsme se v minulosti setkali. A často to sice nebyl rozhovor publikovatelný, ale vždycky obohacující, stejně jako je muzika Algiers. Určitě se nezapomeňte vypravit na jejich pražský klubový koncert, který se chystá na 24. 2. 2023 v Lucerna Music Baru.

Máte za sebou nahrávání čtvrté desky. Ta předchozí nesla název There Is No Year a vyšla v lednu 2020. To jste byli docela proroci, protože rok 2020 vlastně opravdu tak trochu nebyl… Bude mít nové album pozitivnější název?

Nová deska se bude jmenovat Shook! To slovo má mnoho významů a je často používané v americkém slangu, takže tentokrát žádné proroctví. Naše poslední nahrávka je taková, jaké je, na této nové jsme si ale opravdu dali záležet a sami si ji produkujeme, takže jsme na ní odvedli všichni moc práce. A ta práce nás ještě více sblížila. Je na ní to nejlepší z nás. Dělali jsme ji v Atlantě a Filadelfii a bude to fakt divoký! A za mě je to nejlepší deska, kterou jsme zatím jako kapela nahráli – zasáhne vás! Nedávno jsme v Anglii natáčeli videoklip k novému singlu a na celém novém albu bude spousta hostovaček. Máme tam celou řadu fakt skvělých rapperů a máme společnou píseň se Zackem De La Rochou! Jak říkám, je opravdu na co se těšit, ta deska bude fantastická…

V Praze a potažmo v Čechách hrajete dost často a rádi se sem vracíte – první koncert jste odehráli na kultovní strahovské Sedmičce před pěti lety. Za tu dobu jste tady našli dost fanoušků – jak to vnímá kapela?

Jasně že se sem vždycky rádi vracíme! Koncert na Sedmičce si moc dobře pamatuji – když jsme přijeli a vykládali nástroje na pódium, říkali jsme si, jak je to celý maličkatý, a nevěděli jsme, co čekat. A ten koncert byl masakr – a když jsme pak přijeli, hráli jsme v dost naplněném Lucerna Music Baru a přišla spousta lidí. Bylo na nich poznat, že nám rozumí, že dokážou rozumět jak naší hudbě, tak i tomu, co jejím prostřednictvím chceme říct. Jste fantastičtí fanoušci, v Americe je tohle mnohem složitější. Tamní fanoušci potřebují cítit, že jste součástí nějaké scény, a když jste součástí punkové scény, musíte hrát s pankáčem, a když se chcete posouvat, tak vás ta scéna zavrhne. To tady cítím velký rozptyl v tom, jací otevření fanoušci na nás chodí. A jsem za to rád. Živé koncerty pro nás vždycky byly důležité a užívali jsme si je, protože koncerty jsou to, co kapela potřebuje nejvíc.

A s koncerty je to taky celkem složité vzhledem ke covidu a teď k válce…

Je to něco strašného, co se děje – naprosto neuvěřitelně smutného. Pamatuju si, jak jsme před třemi lety hráli v Kyjevě. Nejdřív byl koncert v Bělorusku, pak Ukrajina a pak koncert v Moskvě. Pro nás to bylo takové zvláštní v tom, že v Americe se běžně říká, že země, které jsou nebo byly pod sovětským vlivem, jsou prostě plné stupidních lidí. Je to strašný přístup, protože hloupé lidi máš všude a nezáleží na tom, z jaké země pochází. Tady na festivalu hraje skvělá ruská kapela Shortparis nebo třeba IC3peak a oni nemůžou za to, co jejich prezident dělá. V Kyjevě jsme odehráli naprosto skvělý koncert a byl třeba dost podobný těm z Prahy, kdy se na tebe posluchači opravdu napojí a rozumí tomu, co se jim snažíš předat. Ale v Rusku už asi nikdy hrát nebudeme a doufejme, že budeme moct jet brzy do svobodného Kyjeva.

Seznamte se

Algiers jsou americká kapela tvořená zpěvákem Franklinem Jamesem Fisherem, kytaristou Lee Teschem, baskytaristou Ryanem Mahanem a bubeníkem Mattem Tongem – jejich debutová eponymní deska vyšla v roce 2015 a jejich divoký mix gospelu, post punku a elektroniky jim okamžitě přinesl velké ohlasy. Kapela je známá díky svým vyhlášeným koncertům, což ukázali několikrát i v České republice – nová, v pořadí čtvrtá deska se bude jmenovat Shook a měla by vyjít začátkem roku 2023.