Obrázek k článku A-ha to vzali na sebe. Jejich hit jim přinesl miliardy i povýšení do rytířského stavu
| Jarda Konáš | Foto: Just Loomis

A-ha to vzali na sebe. Jejich hit jim přinesl miliardy i povýšení do rytířského stavu

Norská kapela a-ha je známá hlavně díky písni Take On Me. Byla by ale chyba považovat ji za skupinu jednoho hitu. Její dopad na hudební scénu byl mnohem větší a hold jim vzdávají Coldplay, Metallica či Ed Sheeran. U nás po odkladech vystoupí 1. května v pražské O2 areně.

Prakticky každý, kdo slyší jméno a-ha, vzpomene si jako při Pavlově reflexu na skladbu Take On Me. Nebylo před ní úniku kdysi a není před ní úniku ani dnes, kdy prolomil hranici miliardy přehrání na Spotify a takuje miliardu a půl na Youtube.

Je to vlastně ideální hit – silná zapamatovatelná melodie, jednoduše pojatý text, líbivost na první poslech. Navíc to umocnil svého času jedinečný animovaný klip, kterého se hudební televize tehdy nemohly nabažit. Na MTV Awards za rok 1986 měla a-ha s Take On Me osm nominací. Šest proměnila v trofeje.

Kdybychom se snažili zmapovat, jaký dopad měl hit nejen na hudební scénu, ale na popkulturu obecně, měli bychom zábavu na týden. Zazněl například ve filmu Deadpool 2 nebo videohře The Last of Us Part II., tvůrci animovaného seriálu Family Guy v jednom dílu přímo vzdali hold nadčasové animaci klipu a na YouTube najdete hodiny videa, kde se lepší i horší zpěváci snaží vyzpívat zabijácké výšky, které si tehdy frontman Morten Harket podal s odzbrojující jistotou. Kromě toho skladba zazněla i v seriálech South Park, Pobřežní hlídka nebo Melrose Place.

Take On Me dokázala ocenit i kapela Metallica, která před čtyřmi lety píseň zahrála na koncertě v Oslu. Právě v hlavním městě Norska se dali a-ha před čtyřiceti lety dohromady a v roce 1985 vydali debutovou desku Hunting High and Low, která jim zajistila místo v hudebních dějinách. Album je ideálním propojením synthpopu, new wave a mainstreamového zvuku. Take On Me stranou, i po těch letech skladby jako The Blue Sky nebo stejnojmenná Hunting High and Low překvapí autorským i produkčním jemnocitem, díky kterému ve studiu vznikla nahrávka, jakou natočí jedna kapela ze sta. Není divu, že když v Oslu hráli v roce 2008 Coldplay, zařadili do setlistu i skladbu Hunting High and Low. A na pódium si přizvali Magne Furuholmena, zakladatele a-ha, kterého Chris Martin publiku představil jako „nejlepšího klávesáka na světě“.

Výčet hudebníků, kteří se k a-ha hlásí, by byl taky pěkně na dlouho. V dokumentu The Making of Take On Me se nad skladbou rozplývá Ed Sheeran, k fanouškovství se otevřeně hlásí Adam Clayton z U2, dokonce i hudebně (i image) dost vzdálený Pitbull vysamploval Take On Me se slovy, že by rád s kapelou někdy spolupracoval blíž.

A-ha si velmi váží i v domovském Norsku, přeci jen jde o jejich nejúspěšnější kapelu na světové scéně. Před deseti lety byli všichni tři zakládající členové, zpěvák Morten Harket, klávesák Magne Furuholmen a kytarista Paul Waaktaar-Savoy povýšeni do rytířského stavu. A právě tito tři pánové stále táhnou kapelu dál, i když už si párkrát dali pauzu a zase to po letech dali dohromady.

Do pražské O2 areny přijedou 1. května a jde o jejich vůbec první český koncert. Chtěli přijet už dřív, aktuální turné bylo totiž naplánováno k pětatřiceti letům od vydání debutu Hunting High and Low. Je tomu přizpůsobený i program večera, kapela nejprve kompletně přehraje desku podle původního pořadí skladeb a teprve pak bude pokračovat klasický koncertní setlist. Covid ale plány nakonec posunul o celé dva roky, takže debutu je letos už sedmatřicet. Ale to vem čert, hlavně, že jsme se koncertu dočkali.