Obrázek k článku Zpěvák Metalliky překvapil návštěvou v nemocnici zraněné ukrajinské vojáky
| Jarda Konáš | Foto: Jan Nožička

Zpěvák Metalliky překvapil návštěvou v nemocnici zraněné ukrajinské vojáky

Že se na jejich pokoji zjevil James Hetfield, bylo pro raněné nečekané. Metallica Ukrajinu podpořila i dříve.

Limbs for Liberty je nezisková organizace pomáhající Ukrajincům zraněným na frontě. Sídlí v Coloradu, kde ve spolupráci s tamními doktory a fyzioterapeuty pomáhá vrátit se do života těm, kteří v bojích přišli o končetiny.

Několik z nich se právě léčí v coloradském městě Vail. A protože jde zároveň o domovské město zpěváka Metalliky Jamese Hetfielda, došlo k dojemnému setkání, na jehož začátku stála úplná náhoda.

Spoluzakladatelka Limbs for Liberty Kelli Rohrig na Hetfielda totiž narazila na parkovišti. Popsala mu situaci, zeptala se, jestli by si nenašel čas raněné navštívit a zpěvák souhlasil. Regionální noviny Veil Daily celou situaci popsaly. Vše začalo tak, že se překladatelka Olga Milinan vojáků zeptala, jestli Hetfielda znají. A když na odpověď protočili oči a řekli: „No jasně,“ přišlo překvapení a zpěvák nakráčel do dveří.

„Bylo to nečekané, zprvu jsem vůbec nevěřil, že je to on,“ pověděl deníku jeden ze zraněných Igor Voinyi. Bylo to sice krátké, ale moc milé setkání. Bylo by krásnější potkat ho u táboráku a dát si panáka než takhle v nemocnici.“

Na rozloučenou nechal Hetfield na parkovišti za stěračem auta Rohrig lístek se vzkazem: „Zlepšila jste mi den.“ Metallica se za Ukrajinu postavila už dřív, krátce po válce poslala půl milionu dolarů nadaci World Central Kitchen, aby podpořila nákup a přípravu jídla pro ukrajinské uprchlíky.