Obrázek k článku „Zpěváci jsou idioti,“ vzkazuje Mike Patton z Faith No More
| Radek Pavlovič | Foto: Becky DiGiglio

„Zpěváci jsou idioti,“ vzkazuje Mike Patton z Faith No More

„Buďme k sobě upřímní: zpěváci jsou zk*rvení idioti. Všichni si myslí, že jim patří celá show, ale není to tak, jasné?“ Přesně takhle mluvil Mike Patton v rozhovoru pro Bandcamp o své roli v all star kapele Dead Cross. Ta už na konci října vydává dlouho očekávanou druhou desku s názvem II. Pro Pattona je to první nahrávka s kapelou od začátku do konce.

Na hardcorové / metalové scéně v roce 2017 nebylo mnoho jmen, o nichž by se mluvilo tolik jako právě o Dead Cross. Už tak ultimátní sestavu ve složení Michael Crain (Retox), Justin Pearson (The Locust a mnoho dalších) a Dave Lombardo (ex-Slayer, Suicidal Tendencies) tehdy svým příchodem ještě vyšperkoval nezaměnitelný zpěvák a multiinstrumentalista Mike Patton (Faith No More, Fantomas, Mr. Bungle, Tomahawk atd.). Patton naskočil do rozjetého vlaku, kdy na postu zpěváka vystřídal Gabea Serbiana (The Locust, Head Wound City atd).

Ani v roce 2022 ale Mike Patton nemluví o Dead Cross jako o “své kapele” a odmítá, že by chtěl strhávat pozornost jen na sebe. Jak uvedl pro Bandcamp, stále si přeje, aby Dead Cross byli považovaní za divokou a fantaskní srážku Slayer a The Locust a on společné věci mohl jen přispět svým hlasem.

„Pořád to tak vnímám: jsem tu, abych pomohl. Jedna z věcí, kterou jsem se za ty roky naučil: jediné, co musíš dělat, je sedět a být součástí kapely. O to jsem se snažil s těmahle klukama,“ uvedl Patton na adresu Dead Cross.

„Jsem komponent. A myslím, že to je důležité. (...) Nevnucuji klukům žádné nápady, protože hádejte co? Mají skvělé nápady a já je nechci posrat. Teď jsem zapojený ještě do jiného projektu, kde je to stejné: nepotřebují mě, potřebují můj hlas, to je všechno,“ dodal Patton.

Druhá deska Dead Cross s lakonickým názvem II vychází 28. října na Pattonově labelu Ipecac Recordings. Recenzi přineseme v listopadovém čísle Headlineru.