Obrázek k článku Kylie Minogue: Parfém, víno, zpěv a nečekaný úspěch fenoménu Padam Padam
| Jarda Konáš | Foto: Shore Fire Media

Kylie Minogue: Parfém, víno, zpěv a nečekaný úspěch fenoménu Padam Padam

Nová deska Kylie Minogue se blíží. Zpěvačka může být už teď spokojená, pilotní singl Padam Padam je překvapivým návratem v plné síle.

Kdo by to byl čekal, že australská hvězda bude po téměř čtyřiceti letech v branži lámat rekordy a svými úspěchy strčí do kapsy i Madonnu? V květnu vydaný singl Padam Padam bodoval prakticky po celém světě, a i když si v Británii nesáhl na špici, prodral se do první desítky a z Kylie Minogue tak udělal jedinou zpěvačku v historii, která měla na Ostrovech top ten singl v pěti dekádách za sebou.

Z Padam Padam se stal uznávaný hit.

Hymna LGBTQ+ komunity

Z Padam Padam se stal fenomén. Fanoušci se ho nemohli nabažit, hudební kritici rozebírali skladbu v podcastech i esejích. The Guardian přinesl označení Padam-ic coby výraz pro uvolnění a svobodný nádech roztančené společnosti po třech letech pandemie. Ve Variety zase rozebírali singl jako jeden z průlomů ageismu, kdy se zpěvačce začínající v osmdesátkách podařilo překlenout věkovou propast mezi jejími dlouholetými fanoušky a nejmladší generací, která Padam Padam mohutně sdílela na Tik Toku. A skladba se zároveň stala pro letošek hymnou LGBTQ+ komunity, hrála se na pochodech Pride v Americe, Evropě i Austrálii. Když princ William a jeho manželka Kate vyjádřili na svých sítích podporu londýnskému průvodu Pride, podbarvili svůj příspěvek na Instagramu právě novým singlem Kylie Minogue.

Možná že zpěvačka sama byla překvapená nebývalým úspěchem. Když desku v květnu oznamovala a vypustila singl do světa, píseň nijak nekomentovala a popisovala práci na celém albu. „Začala jsem s otevřenou myslí a bílým papírem. Oproti předchozím dvěma deskám jsem neměla žádný hlavní motiv, pokaždé mi šlo o zachycení srdce, zábavy nebo fantazie daného okamžiku, a to jsem se pak snažila dostat do jednotlivých písní. Chtěla jsem každou skladbu oslavit samostatně, a tak se ponořit do té tvůrčí svobody. Řekla bych, že je to směs osobní reflexe, melancholických nálad a odpoutání se od klubů.“

Minogue tím narážela na koncepty předchozích dvou desek, jež ji ve studiu možná až příliš svázaly. Golden z roku 2018 byl možná zvláštní, ale povedený krok stranou do vod country popu a poslední studiovka Disco se sice taky prodávala dobře, ale obsahově na taneční alba jako Fever nebo Body Language rozhodně nenavázala.

Hostovačka v singlu Olivera Heldense se také vešla na desku.

Covid jako nový start

Větší tvůrčí svobodě paradoxně pomohl covid. Kylie Minogue totiž vláčné tempo lockdownu promítla do přístupu ke skládání. „Bylo skvělé být zase s kolegy ve studiu, ale zároveň mi hodně dalo i nahrávání na dálku, na které jsme si všichni museli zvyknout. Moje mobilní studio se ode mě tentokrát nehnulo rok a půl. Práce na desce mi pomohla překlenout to složité období a užívat si zase současného okamžiku. Doufám, že posluchači to pocítí podobně a budou brát desku jako součást jejich příběhu.“ Což nás vrací k pojmu Padam-ic z úvodu. Minimálně podle Guardianu se záměr Kylie Minogue povedl a skladbu považuje za cosi jako zamávání pandemii na rozloučenou.

Díky mobilnímu studiu se album Tension začalo rodit už v roce 2021 a vznikalo ve Francii, Chorvatsku, Austrálii a na několika místech v Anglii. Navzdory pandemii byla totiž Kylie Minogue dost v pohybu, sotva skončil nejtvrdší lockdown. Po třiceti letech v Británii se přestěhovala zpátky do Austrálie. „Chtěla jsem být víc s rodinou,“ prozradila loni Sydney Morning Herald. „Přestěhovala jsem se už před rokem, ale nijak jsem to nevytrubovala. Pracovně se pořád vracím do Evropy a do Států, ale je krásné vědět, že Austrálie je opět můj domov. Posledních pár let jsme se museli naučit dělat věci jinak, ať už jde o skládání muziky, propagaci parfému, nebo výrobu vína. A já si řekla: Proč ne? Jdeme do toho!“

Láska k vínu

Kylie Minogue tak v jedné větě dokázala popsat, proč je tak rozlítaná, proto novou desku natáčela hned v několika zemích. Nežije jen muzikou, naplno se pustila do podnikání. Její řada parfémů Darling už je sice ve výrobě od roku 2006, ale vinařkou se teprve učí. Svou značku Kylie Minogue Wine spustila na jaře 2020, v době nejtužšího lockdownu, což zní s odstupem času jako podnikatelská sebevražda. Ale Minogue se pro víno nadchla a evidentně se jí daří i v téhle oblasti.

Netroškaří, své produkty vyrábí ve Francii, Itálii, Španělsku a Austrálii a její Prosseco Rosé bylo v roce 2021 nejprodávanější brandované růžové prosseco v Británii. Na růžová vína se Minogue specializuje, hned několik jich vyrábí v ráji vinařů Provence, ale má i gaskoňský sauvignon nebo merlot z Languedoku. To se to pak skládá muzika!

Kylie Minogue zkrátka během covidu nelenila. Našla si aktivity naplňující ji další energií, vybudovala nový domov a do toho všeho stihla dokončit svou šestnáctou studiovku. Tension vyjde 22. září a ani v jeho případě Minogue netroškaří. Cédéčko bude možné koupit v pěti různých edicích, vinyl dokonce v šesti. Inu, podnikavá zpěvačka.

Hit, kterým v roce 1987 odstartovala svůj britský rekord.