Obrázek k článku Z nuly hitmakerem. Příběh zpěváka OneRepublic ukazuje lesk a bídu hudebních soutěží
| Jarda Konáš | Foto: Live Nation

Z nuly hitmakerem. Příběh zpěváka OneRepublic ukazuje lesk a bídu hudebních soutěží

Ryan Tedder je dnes v branži za hvězdu a jeho skupina OneRepublic, jež 10. května vystoupí v pražské O2 areně, má za sebou řadu hitů. Na začátku milénia tomu nic nenapovídalo a zpěvák si prošel zkušeností, kterou mají s hudebním průmyslem tisíce jiných hudebníků.

Psal se rok 2000, když se Tedder, tehdy jedenadvacetiletý songwriter, objevil na obrazovkách MTV. Stalo se tak v pořadu Free Lance Search, jedné z řady talentových soutěží, kterých byly tehdy televize plné. Zde byl jediný rozdíl: spoluautorem a moderátorem pořadu byl Lance Bass z boybandu NSYNC. Na obrazovkách MTV si tak trochu jel svůj byznys, protože vítěze soutěže čekala smlouva s Lanceho produkční společností Free Lance Company. A Ryan Tedder tehdy zvítězil.

Ryan Tedder v talentové soutěži

Bohužel, Ryan Tedder si tehdy prošel zkušeností, která potkala tisíce dalších účastníků televizních talentových soutěží. Šlo jen o pozlátko, které nemělo se vstupem do hudebního průmyslu nic společného. Jakmile zhasla světla ve studiu a bylo dotočeno, o Teddera už se nikdo nezajímal. Jak prozradil později v rozhovoru pro BBC: „Dva týdny potom, co jsem byl na MTV, jsem furt seděl doma a čekal, že se ozvou. Ukázalo se, že to bylo o ničem. Všechny sliby zůstaly na papíře. Bylo to jenom jako. Byla to jenom vytvořená bublina, ze které se vůbec nic nevyklubalo.“ A v návaznosti na popularitu talentových soutěží v tom samém rozhovoru dodal: „Rozhodně bych nikomu neradil, aby se soustředil na tuhle cestu. Nechte si to v záloze, dokud nevyzkoušíte všechny ostatní možnosti a všechny selžou. Jestli bych do toho šel znova? Ani za milion let.“   

Nakonec se zkrátka ukázalo, že produkční společnost Lance Basse si chtěla hlavně udělat promo a když mělo dojít na podpis smlouvy, začala tak dlouho kličkovat, dokud to nevyšumělo. Jde o typickou ukázku své doby, boom talentových soutěží přinesl pár pořadů, které pomohly účastníkům ke slávě, ale jinak šlo většinou o jednorázovou zábavu publika, kde nikdo po skončení natáčení nechtěl s účastníky moc dál pracovat.

Lance Bass a jeho manažeři dnes možná tehdejšího přístupu litují. Ryan Tedder se totiž brzy oklepal a do dvou let vydal debut s kapelou OneRepublic. Před tehdejším singlem Apologize nebylo úniku a z Teddera se stal uznávaný hitmaker a producent. Podílel se třeba na hitech Halo od Beyoncé nebo Bleeding Love Leony Lewis, spolupracoval i s Jennifer Lopez, Adamem Lambertem, Miley Cyrus, Edem Sheeranem, Taylor Swift, Katy Perry nebo Paulem McCartney. Jako producent získal tři Grammy za desky 21 a 25 od Adele a 1989 Taylor Swift. Uznejte sami, jaká hudební společnost by takového autora nechtěla mít pod svými křídly?  

Nyní Ryan Tedder přijede s kapelou OneRepublic, aby 10. května odehráli koncert v pražské O2 areně. Na pódiu tak nebude stát jen zpěvák populární poprockové skupiny, ale i skladatel a producent, který se podílel na několika nejprodávanějších nahrávkách poslední dekády. To na kdysi rozčarovaného účastníka talentové soutěže vůbec není špatné skóre.

Jeden z největších hitů kapela nahrála s Timbalandem

Soutěž 

OneRepublic zahrají již 10.5. v pražské O2 Areně. Pro dva z vás máme dvě vstupenky a cédéčko Human. Napište nám na soutez@headliner.cz, proč byste na koncert chtěli jít právě vy a proč máte OneRepublic rádi. Uzávěrka soutěže je v pondělí 9.5. v 10:00. Výherce vylosujeme z nejoriginálnějších odpovědí.