Obrázek k článku Největší záseky Taylor Momsen. Z dětské hvězdy obnaženou rockerkou
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Největší záseky Taylor Momsen. Z dětské hvězdy obnaženou rockerkou

Jak se Taylor Momsen stala z dětské herečky zpěvačkou v rockové kapele Pretty Reckless? Tohle jsou zásadní momenty její kariéry.

1. Vaření snadno a rychle

Ve třech letech třásla malá Taylor Momsen pytlíkem s obalovaným kuřetem. Reklama na značku Shake ’N Bake odstartovala její dětskou hereckou kariéru, která přes řadu reklam vedla například do známého vánočního snímku Grinch, v němž se zelený chlupatý podivín ztvárněný Jimem Carreym rozhodne ukrást Kdovíkům Vánoce.

2. Ukradené Vánoce

Zásadní roli v příběhu hraje pošťákova dcera, malá Cindy Lou, ztvárněná Taylor Momsen. Herečka se později díky roli v seriálu Gossip Girl (česky Super drbna) stala celebritou naháněnou bulvárními novináři. V té době ale už věděla, že její hlavní životní role má být sama sebou – a srdce ji táhlo k rokenrolu. Tuhle lásku zažehly otcovy desky od Beatles, AC/DC, The Who či Led Zeppelin. Později si zamilovala kapely, jako jsou Soundgarden, Nirvana či Pearl Jam.

3. První rokenrol

Když měla s kapelou připravenou první desku, došlo jí, že zběsilý natáčecí plán Gossip Girl si nerozumí s jejími velkolepými koncertními plány, a požádala producenty televizní show, aby její postava postupně opustila scénu. Zřejmě byla přesvědčivá, protože navzdory smlouvě jí její přání splnili, a fanoušci, kteří si ji oblíbili jako herečku, si museli postupně zvykat na to, že ji mají hledat jinde než na obrazovkách – na pódiu. Make Me Wanna Die je jeden z největších hitů a první singl z debutového alba.

4. Debutové album

V roce 2010 vydala Momsen s kapelou The Pretty Reckless debutové album Light Me Up a už ten rok se stali mimo jiné součástí Warped Tour. O rok později dostali nejvyšší rockovou školu – vyjeli s Guns N‘ Roses na několik zastávek jejich Chinese Democracy Tour. Momsen dodnes vzpomíná, že obvykle mají předkapely přesně vymezený slot, kdežto management této kapely je ponoukal, ať hrají tak dlouho, jak to jen jde. Dokud se Axlovi nezachtělo vylézt na stage. O dvě alba později kapela měla telefonát, který znamenal pro Taylor Momsen splněný sen. Jeden z těch největších. Na turné si je pozvali Soundgarden. Kapela, kterou Momsen zbožňovala a uctívala. Video ukazuje, jak to vypadalo za oponou nahrávání písně, v níž hostují členové Soundgarden, a je vyrovnáním se s dobrovolným odchodem Chrise Cornella ze světa.

5. Další neštěstí

Bohužel toto splněné přání skončilo tragédií, když po závěrečném koncertu turné v detroitském Fox Theater Chris Cornell spáchal sebevraždu. The Pretty Reckless si následující rok dali koncertní pauzu a snažili se z událostí otřepat. „Hřebíček do rakve“, což jsou slova samotné Taylor, ale zatloukla další tragická událost. O rok později při nehodě na motorce zemřel Kato Khandwala, producent kapely a spřízněná duše. Tato verze klipu k písni Death By Rock and Roll explicitně souvisí s jeho smrtí.

Foto: Fearless Records

6. Cesta z deprese

Následovaly deprese a závislost na alkoholu a dalších návykových látkách. Jednou z věcí, které ji dle rozhovorů, jež v poslední době poskytla, na poslední chvíli pomohly odrazit se ode dna, byla nepříliš překvapivě hudba. Nejprve se vrátila ke své úplně nejoblíbenější kapele, The Beatles, a poslechla si každou jejich dostupnou nahrávku. Později se pustila do práce a vrátila se k tvorbě. Vznikla deska Death by Rock and Roll, kterou kapela vydala uprostřed pandemie a Momsen se na ní vyrovnává se smrtí Chrise Cornella i Kata Khandwali. Až letošní rok jí dovdolil se vrátit na pódia a zase se do toho pořádně opřít. V listopadu The Pretty Reckless poprvé vystoupili v Praze a fanouškům tak vynahradili zrušené vystoupení na festivalu Rock for People. Nové album Other Worlds nabízí covery, remixy a akustické verze starších skladeb.

Foto: Fearless Records