Obrázek k článku Příběh pankáčů Scoop. Hrubě, primitivně a hlavně hned aneb v Evropě to teprv bouchne
| Radek Pavlovič | Foto: Danny Nguyen

Příběh pankáčů Scoop. Hrubě, primitivně a hlavně hned aneb v Evropě to teprv bouchne

Chain punk. Specifické zákoutí hc/punkového světa, kde vládnou primitivní riffy a agrese. Neandrtálský zvuk už nějaký čas válcuje svět, jen u nás bylo dlouho ticho. Scoop mění pravidla hry. Inspiraci mají jasnou, ale provedení unikátní. Hlavně vůbec neztrácejí čas. „Celej náš set jsem napsal za týden. Co den, to song,“ říká kytarista a kapitán týmu Jakub Hlaváček.

Na počátku všeho stála náhoda. Jakub, někdejší basák Silent Generation a jinak také kytarista Tchert (kteří byli v Headlineru nedávno), dlouho přemýšlel o nějakém špinavějším projektu, ale dlouho nemohl narazit na správné lidi. „Už jsem to vzdával, když mi napsal budoucí zpěvák Míra Vorlíček, jestli neuděláme kapelu,“ říká. Tandem na sebe rychle nabalil další muzikanty a sestava, kde se sešli bývalí či současní členové Nondescript, Sail This Ship Together nebo Marked As an Enemy, byla na jaře 2023 na světě. „Lidsky si to vlastně sedlo ihned. Řekl bych, že jsme hlavně kamarádi, posíláme si denně tisíce kapel,“ podotýká Jakub.

Pokud sestava byla brzy jasná, hudební směřování už tolik ne. Pětice věděla pouze to, že chce hrát špinavě a přímočaře, protože klasického hardcoru moderního střihu je prý všude dost. „A pak jsem přišel se songem Crawling, který skončil i na demu, a bylo rozhodnuto,“ říká Jakub. Jeden jediný song se stopáží pod dvě minuty nasměroval kapelu do světa primitivního chain punku, jemuž vládnou kapely jako Spy, Gulch, Armor nebo Bib. Že je právě tahle podoba punku aktuálně hodně populární? „Určitě to nebyl záměr chytit se trendu, vyplynulo to úplně přirozeně, sami jsme nevěděli, jakým směrem se vydáme,“ vysvětluje Jakub.

Všechno hned, jinak je to špatně

Jestli něco Scoop vystihuje, pak to, že nehodlají s ničím ztrácet čas. První demo vyšlo ani ne čtvrt roku po startu, konkrétně na konci května 2023. Dvě skladby, stopáž pod pět minut, zvuk, co se nechce s nikým dohadovat. Možná se v té přímočarosti odráží i Jakubův osobní naturel. „Když něco složím a obratem nevydám, mám tendenci se k tomu pořád vracet a předělávat, až to nakonec v rozčilení smažu a s pocitem, že nestojím za nic, vypínám počítač a odhazuju kytaru – naštěstí jen na postel,“ popisuje Jakub. Nakonec přesně tahle bezprostřednost stvořila sound Scoop. „Nějaký další edit by songům ubral syrovost a ostrost, jakou to potřebuje,“ říká Jakub.

Svůj podíl na výsledném zvuku dema měl i jistý Charles Toshio Carver, který krátkou nahrávku smíchal. „Zajímalo mě, kdo vlastně dělal naše oblíbené desky Spy, Scowl nebo Gulch. Tak jsem narazil na Charlese, kterému jsem obratem napsal. I když je zvuk špinavej, upískanej a ošklivej, měl by znít super,“ přemýšlí Jakub. Charles k jeho překvapení odpověděl obratem, že se mu demo líbí a že ho rád smíchá. Jako kdyby tím jen potvrdil základní esenci kapely, která se nikde příliš nezdržuje.

Nabídky na koncerty obratem

Debutové demo Scoop s názvem Crawling / Feed the Endless Greed zarezonovalo v těch správných kruzích okamžitě. „Vlastně první nabídka na hraní v Německu přišla hned v den vydání dema. Popravdě jsem ani nečekal, že se to tak rozjede,“ vzpomíná Jakub.

Ani ne po roce hraní je kapela konkrétně v Německu jako doma. „Nabídky se hrnou celou dobu samy a docela rychle. Nejspíš to bude tím žánrem. Anebo možná i nadšením pro punkovější kapely víc než dřív?“ uvažuje Jakub.

První koncert ovšem nebyl v Německu, ale na konci června 2023 na strahovské sedmičce s už zmíněnými Spy. Demo ještě nestačilo ani vychladnout a Scoop hráli rovnou s americkými hvězdami žánru. „Hned první koncert pro nás byl jako splněný sen. Spy milujeme všichni a song Afraid of Everything je pro nás hymna řetězového punku,“ říká Jakub. „Za všechno vděčíme Vojtovi Libichovi z Obscure, kteří koncert dělali. Poslali jsme mu demo nahrávky. Nějak to řešil s agentem a pak už jen cinkla zpráva, ať pošlem logo a foto, a jsme tam,“ popisuje ostrý start. „Hned na prvním koncertě jsme prodali hrozně kazet i trik. Tam vlastně vznikl i první kontakt s Peterem Pawlakem, zpěvákem Spy, který nás po koncertě začal sledovat. I proto má na nové nahrávce feat. Ten první večer se prostě stalo všechno správně,“ dodává.

Nová nahrávka, surovost zůstává

Další nahrávka Scoop přistála v únoru letošního roku. Pětiskladbové EP s názvem Curb Justice vyšlo na přestupné datum 29. února 2024 na tuzemských labelech Vřesová Studánka a Pushteek. Co se změnilo? Maximálně technický přístup k nahrávání, ale ze surovosti a přímočarosti pětice neslevila nic. „Osobně jako muzikant jsem zjistil, že hrát po letech zase v dropu je strašně namáhavý. Ale jestli to spíš nebude tím, že držím kytaru jako koště, haha. Ale hlavně jsem začal při skládání úplně jinak přemýšlet. Skládám to, co bych chtěl slyšet od kapely, na který bych zrovna byl,“ přemýšlí Jakub. „Už teď máme každopádně naskládané nové věci na další nahrávku. I druhý kytarista Radek se pro kapelu nadchnul a začal přicházet s vlastními riffy a songy, které to celé ještě osvěží,“ komentuje Jakub.

Chtít po Scoop vzdálenější plány nebo vize na rok dva dopředu je zbytečné. Možná by i přímo odporovaly základnímu kapelnímu nastavení – moc nad věcmi nepřemýšlet a prostě hrát. Punk v celé své kráse. Ve srovnání s už zmíněnými Tchert, kde Jakub taky působí, to zní jako nebe a dudy. „V Tchert jsem toho taky složil hodně, ale tam to hodně promýšlíme, předěláváme a hodně si to pipláme,“ vysvětluje. „Scoop a Tchert jsou totálně odlišný, ale obojí miluju,“ dodává.

Co tedy bude se Scoop dál? „Co se stane, to nevím, nad tím popravdě ani nijak nepřemýšlím. V červnu vyrážíme na tour po jihu Evropy s kapelou Spiritual Law. Jejich zpěvák byl ten, kdo nás pozval na první koncert do Německa. Ale máme i dost koncertů mimo tour,“ vypočítává Jakub. „Do toho mám v hlavě, že bychom mohli někdy na podzim vydat třeba další dvojsingl. Takovej most před něčím větším. Ale to ještě nemáme úplně vymyšlené. Tak uvidíme,“ uvažuje.

Jak vidí Jakub budoucnost momentálně hodně populárního chain punku? „Myslím, že je možné se v rámci žánru vyvíjet,“ říká. „Velkou vlnu chain punku v Evropě pořád ještě čekám. V USA je to velká věc, v Británii taky, ale v Evropě myslím, že to ještě teprve bouchne,“ uzavírá Kuba. Se svou punkovou bezprostředností budou Scoop na explozi určitě připraveni.