Obrázek k článku Srbský EXIT je nejoblíbenější festival The Prodigy. Do zahájení zbývá týden
| Liv Boková | Foto: Exit Festival

Srbský EXIT je nejoblíbenější festival The Prodigy. Do zahájení zbývá týden

Multižánrový festival funguje přes dvacet let a každoročně na něj zavítá až dvě stě tisíc lidí z celého světa. Opět na čtyři dny ovládne středověkou pevnost na Dunaji ve městě Novi Sad na severu Srbska a publikum svým setem potěší i český hudebník badfocus.

Letos se na jedenácti hlavních a celkově zhruba čtyřiceti pódiích uskuteční od 6. do 9. července pod heslem Universe. 

EXIT bývá pravidelně označován za jeden z nejlepších světových festivalů. Třeba britští The Prodigy, kteří budou headlinerem hned první letošní noci, o něm mluví jako o jejich vůbec nejoblíbenějším. V dalších dnech se na největší stagi v areálu Petrovaradínské pevnosti jako hlavní hvězdy představí DJ a producent Skrillex, DJové Eric Prydz a Alesso, drum´n´bassové legendy Chase & Satus nebo taneční duo Sofi Tukker. O velké finále se v neděli v noci postarají hiphopové legendy Wu-Tang Clan.

Jedno pódium bude opět věnováno metalu. Největším jménem je symfonic metalová nizozemská formace Epica v čele s rusovlasou královnou Simone Simons. Prostor bude ale i pro kapely z nejtvrdších podškatulek tohoto žánru. V line-upu nechybí ani kytarovky jako britská post-punková záležitost Dry Cleaning.

Během čtyř dnů dostane na Exitu prostor rovněž word music a představí se řada hudebních star místních i z celého Balkánu. Možností pro objevování nové muziky tak bude spousta.

Oním českým zástupcem je badfocus, pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista Prokop Korb, který se na EXITu představí ve společnosti dalších vycházejících hvězd evropské hudby. „Nemůžu se dočkat, bude to moje první větší show, a taky poprvé v Srbsku, takže premiéra v mnoha ohledech. Už chystám nový set, moc se těším, až to pošlu skrz soundsystem Fusion stage. Jsem moc vděčný za hudební ocenění HEMI, díky kterému teď můžu jezdit na řadu showcasů i festivalů jako tenhle,” komentuje badfocus s nadšením své nadcházející vystoupení na EXITu.

Takhle žhavou scénu měl loni Calvin Harris

Organizátoři dbají na kvalitu a pestrost programu na všech pódiích tak, aby si to své našel úplně každý návštěvník, prakticky s jakýmkoliv hudebním vkusem. Na rockově-metalové Explosion stage vystoupí kupříkladu švédské punkové legendy Wolfbrigade, hip-hopová Gang Beats stage bude součástí oslav 50 let hip-hopu s řadou skvělých regionálních umělců, nechybí Reggae stage a celá řada pódií a míst, kde se od večera do svítání a mnohdy i déle bez ustání tančí. 

Nejznámějším je jednoznačně mts Dance Arena, která bude hostit jména patřící k ve světě elektronické hudby k nejvýznamnějším. Vizuálně propracované pódium opanují jména jako Eric Prydz, Nina Kraviz, Amelie Lens, Keinemusik nebo Indira Paganotto a celá řada dalších.

Jelikož program každý večer začíná kolem sedmé hodiny, je také dostatek prostoru na prohlídku města. Novi Sad je druhé největší město v Srbsku, město umělců a kulturní centrum země. Pevnost s úžasnou atmosférou, které se často přezdívá Gibraltar na Dunaji, je jeho dominantou. Obtéká ji mohutný Dunaj, takže si můžete v době konání festivalu, na kterou předpovědi počasí slibují teploty těsně nad třicítkou, užít i plavbu na výletní lodi nebo slunečný den na městské pláži. V historickém centru města je několik gotických kostelů, řada příjemných restaurací a kaváren. Atmosféru festivalu vám může přiblížit reportáž z loňského ročníku