Obrázek k článku Smrt je nezastavila. Polaris se vrací obklopeni corovou špičkou
| Lukáš Rešl | Foto: Luke Henery

Smrt je nezastavila. Polaris se vrací obklopeni corovou špičkou

Po více jak roce se do MeetFactory vrátí jedno z nejzvučnějších jmen na poli současné metalové a corové muziky. Nezlomní Polaris to ani po tragédii uvnitř kapely nezabalili a vyrazili na nabité turné s dalšími třemi metalcorovými tornády, které zasáhnou smíchovský klub 19. března.

UPDATE: Polaris z nepředvídatelných rodinných důvodů koncert zrušili. Předkapely Paledusk, Thornhill a Silent Planet v MeetFactory zahrají. 

Na poslední koncert Polaris v klubu MeetFactory mám osobně zvláštní vzpomínku, jelikož ho kapela odehrála ještě s kytaristou  Ryanem Siewem, který minulý rok v červnu nečekaně a ve velmi mladém věku zemřel. Siew byl nedílnou součástí tohoto australského souboru a podílel se především na formě jeho zvuku, který je v kontextu nejen australského metalu a coru jedinečný. Pro celou scénu to byla těžká rána, ostatně právě od Polaris a dalších australských metalových kapel se světová scéna v současné době značně inspiruje.

Čím to, že jsou právě rodáci ze Sydney tak výraznou kapelou, jež začíná pomalu šlapat na paty třeba krajanům Parkway Drive? Vyjma zmíňovaného zvuku je to určitě dáno citem pro emotivní melodie, jež kapela umí všít do hrubého a místy až brutálního rytmického celku, který se s ničím zcela nemaže. Co Polaris bezesporu skvěle funguje, je vokální souhra screamera Jamieho Hailse a baskytaristy Jakea Steinhausera, který nespoutaný řev frontmana doplňuje o skvělé čisté zpěvy, jež nejvíce rezonují v samotných refrénech.

Tenhle atribut potvrdili i na své poslední, třetí desce Fatalism, která vyšla v září minulého roku. Z atmosféry nahrávky je cítit hořká pachuť tragické kapelní události. Nejen, že se na ní stačil Ryan Siew podílet, ale s kapelou dokonce před svou smrtí natočil několik klipů k singlům. Možná i proto je právě třetí deska tou vůbec nejtemnější a kapelu ukázala v trochu jiném světle, než ji fanoušci znali na předchozích albech The Mortal Coil (2017) a The Death of Me (2022).

Polaris navíc jako jedna z mála kapel umí v nesmírně živelné a precizní formě přenést emoce nahrávek na pódia. To smíchovské budou 19. března v MeetFactory navíc opět drtit za doprovodu zvučných předkapel.

Společně s Polaris zde vystoupí americká sebranka Silent Planet, jejíž podivný „cybermetalový“ sound mě v minulém roce nadchl natolik, že jsem jejich singl Antimatter zahrnul do výběru nejlepších zahraničních skladeb roku 2023. Vedle nich se představí také další Australané, melancholičtí progresivisté Thornhill. Čtyřlístek kapel doplní i neméně známí Paledusk z Japonska, kteří jsou na scéně stále více slyšet. Koneckonců si jejich kytaristy a producenta Daisuke Ehary (vystupujícího pod přezdívkou DAIDAI) všimli i Bring Me the Horizon, kterým talentovaný hudebník spoluprodukoval singl Kool-Aid.

Bez nadsázky si troufám říci, že tenhle večírek bude jedním z vrcholů letošní klubové sezóny.