Obrázek k článku Zasněné holky na ostrově. Bezstarostné léto u Vltavy pokračuje s Bloome a Ivy Z
| Kay Buriánek | a ŠH, Foto: Andrea Blahová

Zasněné holky na ostrově. Bezstarostné léto u Vltavy pokračuje s Bloome a Ivy Z

Bloome na koncert pod širým nebem v centru Prahy přinesou nostalgii i tanečnost, s Ivy Z atmosféra příjemně potemní.

Headliner Pontony pokračují, letos se zaměřením na současnou mladou českou hudbu. Máme pro vás už páté vydání letošní edice. Přijďte ve středu 27. července na Střelecký ostrov. Začínáme v 19:00. Vstup je zdarma. O dramaturgii se stará Kay Buriánek. 

Kdo zahraje na na pátém Pontonu bez pontonu?

Plážová atmosféra s Bloome 

Kristine Jandečková s Martinem Fejfarem, a.k.a. Bloome je pražské elektropové duo, které o sobě dalo poprvé slyšet roce 2019 debutovým EP Crossroads. Od jeho vydání Kristine s Martinem vyzkoušeli různé směry od akustického singlu Woods až po spolupráci s producenty Bojanem Bojicem (Tea Sofia) a Lukášem Kostkou (Sergeant Jammer), která vyústila v letní disco indie pop Let It Go a plážovku Bad Love Enemy. Nostalgie i tanečnost, to jsou atributy, které v sobě nese i jejich druhé EP z konce loňského roku s názvem gone, gone.

„Jejich hudba je i přes svoji popovost pokorná, příjemně nostalgická a prostá manýrů,“ napsal o nahrávce gone, gone Marek Reinoha. „EP Bloome nahráli a smíchali sami ve dvojici ve svém domácím studiu s cílem dosáhnout více analogového zvuku než u předcházejících nahrávek a jak sami uvádí, tak práce na něm nebyla pouze zábavou, ale i terapií. Výsledkem bude jejich zatím nejosobnější sdělení. Masteringu se ujal Chris Pavey z Cambridgeshiru v Anglii.“

Bloome jsou bez všech pochybností další z objevů, ideální záležitost na letní Střelecký ostrov a další multižánrové matiné.

Divný lo-fi pop Ivy Z 

Jak vyvážit letní bezstarostnost a taneční inklinaci Bloome a zároveň vytvořit snovou atmosféru na potemnělém ostrově? Smutný a divný lo-fi pop nebo chcete-li slowcore Ivy Z je jasná odpověď. Ivy Z je sólové alter ego zpěvačky dream popové kapely Billow Lenky Zbořilové, která, byť miluje spolupráci s jinými lidmi, si chtěla vyzkoušet psát písně sama pro sebe. Svobodně, spontánně, tak syrově, jak to jen jde, aby zachovala jejich křehkost a intimitu i na úkor technické dokonalosti. Tak vzniklo krok po kroku i album under a red moon, pt.1 & pt. 2, hudební deník, vznikající pomalu, bez stresu, proces inspirovaný sérií pohlednic Jense Lekmana.

Žánrově se tak na nahrávce objevují skladby inspirované slowcorem s dominujícím klavírem (10,000 Dawns, Like a Hunter I Never Sleep), lo-fi folkem (City Lights) nebo třeba weird popem a hyperpopem (Red Dress Dirty, 2022). Plán na jednu středu konce července je celkem jasný – nechat se vtáhnout do podmanivého světa Ivy Z.

„Na začátku pandemie jsem si pořídila piano, ke kterému jsem se vrátila poprvé od dětství. Posléze se začala kupit spousta střípků a nápadů, s kterými bylo potřeba něco udělat – jejich nedokončenost mě začala vysávat a skládání mě přestávalo bavit,“ vysvětlila Lenka Zbořilová zrození tohoto projektu Marku Reinohovi v rubrice Čerstvé (z)boží.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.