Obrázek k článku Sex, provokace a flamenco. Co skrývá Rosalía pod povrchem písní
| Michael Švarc | Foto: Sony Music

Sex, provokace a flamenco. Co skrývá Rosalía pod povrchem písní

Seznamte se s Rosalíí prostřednictvím důležitých písní, jimiž se během let proslavila a připomněla, jakou sílu má flamenco.

1. Flamenco pro začátek

Catalina

V roce 2017 vydala Rosalía svou debutovou desku Los Ángeles. Předznamenal ji singl Catalina, který je předělávkou stejnojmenné písně od Manuela Valleja z roku 1926. Jde o čisté flamenco, protože v tomto duchu se neslo celé první album.

2. Přidat trochu popu

Malamente

Malamente je první kapitolou z druhé desky El Mal Querer, kde se Rosalía už žánrově rozmáchla a nastínila, jakým směrem se chce do budoucna vydat. Některé konzervativní posluchače svým moderním pojetím flamenca možná pobouřila, ale risk se jí rozhodně vyplatil. Dala o sobě vědět.

3. Útok na rádia

Con Altura ft. El Guincho 

Rosalía možná nepatří mezi zpěvačky, které by sázely jeden rádiový hit za druhým, ale klasicky popově pojatá písnička Con Altura jí úspěch rozhodně přinesla. Možná to hudebně není nejsilnější zářez, který má na kontě, ale skoro dvě miliardy zhlédnutí na YouTube mluví za vše.

4. Chytře schovaná kritika

Aute Cuture 

Termín Haute Couture označuje nejlepší možnou módu, která je k dostání. Tradičně ji produkují nejdražší značky. V písni Aute Cuture Rosalía zpívá, že všechny holky mají styl a že by lidé neměli z oblečení tak bláznit. Jde o decentní kritiku módního průmyslu, která je ukrytá v chytlavém hudebním obalu.

5. Kdopak by se hip hopu bál

A Palé

Singl A Palé začíná něžně a snově, ale brzy se zlomí ve výrazné hiphopové beaty a ostrou dikci. V téhle písni Rosalía skvěle ukazuje, jak dobře dokáže skloubit tradici s modernou a jak dobře
to může znít.

6. Sláva jako květ sakury

Sakura

Přiznám se, že tahle píseň z alba Motomami je především můj osobní favorit. Podobně jako u písně Hentai tu Rosalía sexuálním podtónem celého alba využívá japonské symboliky. Tentokrát přirovnává pomíjivou slávu k sakuře, třešni proslulé krásnými růžovými květy, které jsou k vidění jen po velmi krátkou dobu. Skladba je ale úchvatná hlavně díky zpěvaččině uhrančivému hlasu.