Obrázek k článku Rodeo paní Carterové. Beyoncé je nejprodávanější. Rekord trhla i v country hitparádě
| Petra Divoká | Foto: BLAIR CALDWELL / PARKWOOD ENTERTAINMENT LLC

Rodeo paní Carterové. Beyoncé je nejprodávanější. Rekord trhla i v country hitparádě

Deska Cowboy Carter se po vydání vyšplhala na vrchol nejen amerických, ale i světových hitparád. Album, které vyšlo 29. března, debutovalo na prvním místě americké hitparády Billboard 200. Zároveň opanovalo žebříčky Country, Americana/Folk a prodejní hitparádu. Beyoncé se tak stala první černoškou v historii, která pokořila country žebříček, jenž byl založen v lednu 1964.

S 407 000 prodanými kusy se Cowboy Carter stalo zatím neprodávanějším albem letošního roku. Zároveň je osmým albem Beyoncé, které se dostalo na první místo hitparády, což ji řadí za Madonnu, Barbru Streisandovou a Taylor Swift jako čtvrtou nejúspěšnější umělkyni v historii Billboardu. Píše o tom britský server Q. 

Cowboy Carter je úspěšné i mimo Spojené státy. Ve Velké Británii album zaznamenalo prvenství a zároveň se stalo prvním country albem od černého umělce, které dosáhlo prvního místa v Official Albums Chart. Singl Texas Hold 'Em se navíc stal číslem jedna v britské singlové hitparádě.

Kromě obdivu fanoušků a kritiků se Cowboy Carter dočkalo i pochvaly od legendárního Paula McCartneyho, který na Instagramu Beyoncé chválil za její verzi písně Blackbird. Vyzdvihl, jak její verze posiluje původní poselství písně o občanských právech. McCartney ve svém příspěvku připomněl původní inspiraci písně, která vznikla po zhlédnutí zpráv o rasové segregaci ve Spojených státech v 60. letech 20. století. Zmínil, že byl šokován obrazem černých dívek, kterým byl odepřen vstup do školy, a vyjádřil naději, že jak jeho původní píseň, tak i verze od Beyoncé mohou přispět k zmírnění rasového napětí.

Na opulentním albu, které je pokračováním desky Rennasaince, se Beyoncé rozhodla prozkoumat kořeny country hudby. Jako hosté na něm svými promluvami vystupují i Willie Nelson nebo Dolly Parton. Zároveň má ale deska současný zvuk a zpěvačce se na něm daří propojovat dva dosud spíše segregované světy r’n’b a country. V české hitparádě album Cowboy Carter startuje na pátém místě.