Obrázek k článku RECENZE: Lambda potvrzuje, že zaujmout ve světě lze i bez zpěvu
| Radek Pavlovič | Foto: Kuba Zeman

RECENZE: Lambda potvrzuje, že zaujmout ve světě lze i bez zpěvu

Českokrumlovská Lambda patří už delší dobu mezi nejzajímavější tuzemské kapely. Díky novince Vere Modus se tahle nenápadná čtveřice posouvá někam, kde platí jen její vlastní pravidla. A to se počítá.

Dost možná jste o Lambdě mnoho neslyšeli. Dost možná si její zaměnitelné jméno pletete s jinou kapelou – ostatně hned v Rakousku je kapela stejného jména a podobného žánru. Přitom ta česká Lambda stihla projet půlku Evropy, vydat povedené a oceňované demo a potvrdit svůj talent kvalitním debutem Heliopolis, který doprovodila i vlastním komiksem.

Na začátku roku 2022 se dokonce objevili na Eurosonicu v Holandsku, letos míří kromě jiného do Estonska. Stále ale zůstávají nenápadní a nevtírají se. A taková je i jejich hudba. Na základ stonerového klišé nalepili atmosférické postrockové pábení. Za osm let existence tyhle dvě základní stavební složky srostly v jeden docela originální celek. Zaujali i tím, že si navíc celou tu dobu vystačili beze zpěvu.

Vere Modus je teprve třetí nahrávka v kariéře Lambdy. Přesto zní dostatečně suverénně a vyzrále. Oproti debutu a demu je materiál na první poslech propracovanější, bohatší o zajímavé drobnosti, jako je třeba lehký klávesový podkres. Dominantní roli ale hrají kytary. Kapela se slyšitelně snaží z těchto omezených prostředků vytřískat maximum a po celou stopáž přinášet něco svěžího. Zřejmě z toho důvodu se příliš nehraje na písničkovou strukturu skladeb, nápady přicházejí jeden za druhým, kytarové riffy se střídají s vyhrávkami, motivy se vrství, aby pak zmizely někde v nenávratnu. Všechno se to odehrává v takové melancholické a lehce patetické náladě.

Možná mají něco z Yawning Man, možná je v tom vzdáleně kousek Russian Cirlces. Je ale sympatické slyšet, že se Lambda vyhrála natolik, že si svůj hudební svět načrtává spíš podle sebe. Hodně patrné je to v poslední skladbě, jež míří stylově úplně jinam. Z Vere Modus je cítit zdravá sebejistota dospělé kapely, která má odvahu hrát, jakkoli se jí zlíbí. Deska má koncept, snaží se sdělit něco hlubšího, asi proto jsou tracky označené římskými číslicemi a latinskými názvy živlů. Ale není to vlastně podstatné, v instrumentální hudbě si význam musí najít každý sám.

Verdikt:75 %
Lambda má cit pro nenápadnou a zároveň podmanivou, primárně kytarovou hudbu. Občas se sice až moc dojímá sama sebou, ale na druhou stranu není mnoho českých kapel, které hrají takhle po svém.