Obrázek k článku RECENZE: Gossip předvádí ukázkový comeback. Na překvapení si ale ještě počkáme
| Jarda Konáš | Foto: Cody Critcheloe

RECENZE: Gossip předvádí ukázkový comeback. Na překvapení si ale ještě počkáme

Z nového alba je cítit energie. A především to, že tuhle nahrávku původně nikdo nečekal, ale nakonec jsou všichni rádi, že vznikla. Naživo ji předvedou 26. června v pražském klubu Roxy.

Od poslední desky Gossip uběhlo dvanáct let a nikdo ani moc nepočítal s tím, že by se skupina výhledově zase dala dohromady. Stalo se tak svévolně, bez předchozího plánování. Všechno začalo před pěti lety, kdy se zpěvačka Beth Ditto vrátila do havajského studia Ricka Rubina, aby společně začali pracovat na její druhé sólovce. Ditto si ovšem přizvala bývalé spoluhráče z Gossip, společně se dali do skládání, jamování a nakonec jim z toho vylezlo, že místo sólovky bývalé frontwoman natočí rovnou kapelní comebackovou desku. Real Power je tak od základů nová nahrávka, žádné archivní kousky, žádné živé testování repertoáru na publiku, parta se nečekaně vrátila do studia a nechala setkání volně plynout až do konečného výsledku. Stojí za to? Jak co.

Jsou tu skvělé skladby, otvírák Act of God vrátí fanoušky do dob, kdy pro ně byli Gossip jednou z nejvýraznějších kapel na scéně. Následující Real Power zase výborně graduje a posluchač si z ní vyzobe řadu žánrových elementů, od klasického diska přes současný indie rock po osmdesátkové new wave. Gossip vždycky uměli publikum roztančit a v tomto ohledu neztratili nic ze svého kouzla. Řada skladeb stojí na šlapající rytmice, zároveň se s tím ovšem tak trochu sveze několik slabších skladeb, které utáhnou posluchače jen na to hýbání boky. Což ovšem vyvažuje zase několik krásných a na poměry Gossip až nečekaných melodií. Třeba taková Turn the Card Slowly. Indierockový doják jako víno. Krásnou pěveckou linku Beth Ditto podbarvuje cinkavá kytara a tichá rytmika. Zní to úplně jinak než zbytek desky a zní to skvěle.

Gossip zkrátka ve studiu evidentně nebyli ničím svázáni. Nemuseli se držet nějaké návaznosti, nedohadovali se nad starším materiálem a už vůbec nemuseli myslet na nějakou budoucnost, co jim na to kdo řekne. Hlavní bylo, že se všichni sešli a mají chuť hrát. Sice je do studia přivedly původně jiné důvody, ale co na tom? Spontánní comeback je vždycky lepší než nutnost pokračovat kvůli složenkám.

Na druhou stranu díky této spontánnosti chybí albu hlubší skladby. Gossip se rozpadli v roce 2016, každý si šel trochu jinou cestou. LGBT+ ikona Ditto dokonce pro BBC přiznala, že se spoluhráčem Nathanem Howdeshellem přerušila kontakt poté, co se kytarista odstěhoval do zemědělského Arkansasu a vrátil se ke konzervativnímu křesťanství. Gossip se zkrátka potřebovali nejdřív oťukat, zkusit si, jestli jim to ještě vůbec sedne, a na nějaké hlubší a serióznější kompozice bude čas později. Proto Real Power chybí určitá razance a provokativnost předchozích desek, největší překvapení hledá posluchač v tom, do jakých žánrů se v té či oné skladbě odváží. Nechybí tu ani house a letmý kontakt s country.

Nejde to ovšem kapele vytknout, jejím hlavním vzkazem je samotný comeback. Ostatně, o lecčems svědčí i fakt, že Gossip na Real Power začali pracovat v roce 2019, ale návrat oznámili před necelým půlrokem. Na album v plné síle, se vší energií, provokativností a experimenty si tedy ještě musíme počkat. Z Real Power to zatím cítit není, ale on bohatě stačí ten samotný vzkaz celé desky, že Gossip jsou zpátky.

Verdikt: 72%

Překvapivý comeback. Gossip to hrají trochu na jistotu. Chybí jim šťáva typická pro předchozí nahrávky, zároveň je ale cítit, že tady se hraje hlavně pro radost ze setkání. Větší mejdlo bude příště.