Obrázek k článku RECENZE: Camila Cabello rozvlnila  boky. Latinskoamerický pop  má v krvi
| Michael Švarc | Foto: Sony Music

RECENZE: Camila Cabello rozvlnila boky. Latinskoamerický pop má v krvi

Až se třetím albem se původem mexicko-kubánská zpěvačka Camila Cabello rozhodla plně otevřít svým kořenům. Drtivá většina její novinky Familia je ovlivněna latinskoamerickou hudbou, které nechybí popová dikce či svěžest. Písně sice v rámci žánru nijak zvlášť nevyčnívají, celkově je to však deska „příjemná na poslech“.

Popularita latinskoamerické hudby opět bují i mimo španělsky mluvící svět a Camila Cabello si toho je dobře vědoma. Ačkoli se za svým původem ohlížela i na předchozích dvou nahrávkách (z té první pochází úspěšný hit Havana), vždy šlo spíš o letmé setkání než o plnohodnotné přijetí vlastních kořenů – rodinných i hudebních.

Zábavná a přímočará Familia je v tomto ohledu přesným opakem a naplno jede na vlně latiny, která rozhýbe boky. Ne vyloženě otrocky, Cabello je především popovou zpěvačkou, a tak klade důraz na melodie i současný moderní zvuk.

O tom, že se zpěvačka, která od sedmi let žije v USA, rozhodla uctít svoje rodinné kořeny, svědčí i fakt, že poprvé zpívá nejen anglicky, ale ve větší míře i španělsky – a to nejen ve vybraných úsecích, ale v několika celých písních. Jazyk není překážkou, stejně jako nejsou pro nešpanělsky mluvící publikum překážkou zmíněné hudební vlivy. Camila Cabello je dokáže snadno a bez křečovitosti parafrázovat i pro posluchače, kteří by o latinu jinak ani nezavadili.

Familia je prodchnuta salsou, mexickým stylem mariachi, v němž nemohou chybět třeba trubky, ale nabízí i hispánský pohled na osmdesátky a disko. Album není revoluční a na poli popu bůhvíjak zásadní, je ale upřímné, syrové a hlavně zábavné. Dobrá polovina písní je potenciálně hitová, za což může i přijatelná míra vtíravosti. Pilotní singl Don’t Go Yet zní exoticky a má sympatický taneční náboj. V písni Bam Bam zpěvačce sekunduje Ed Sheeran a překvapivě to není nijak otravná kombinace.

Album má pozitivní hudební obal, ačkoli tematicky v sobě přílišný optimismus nenese. Cabello prozkoumává témata lásky, rozchodu i úzkostí, které jí přinesl rozpad vztahu se Shawnem Mendesem. Zainteresovaným posluchačům tak mezi řádky podává více informací o jejich románku i o tom, jak se s jeho koncem vyrovnala. I při takovém rozpoložení se zpěvačka královsky baví. Nesnaží se o zevrubnou filozofickou studii zlomeného srdce, vystačí si s jednoduchým výrazovým slovníkem.

Familia je jednoznačně nejpovedenějším zpěvaččiným albem, které až na několik stylových odboček drží jednu hudební myšlenku. A i přes roztančené konfetové hity není přehnaně teatrální a nevkusné.

Verdikt: Familia 70 %

Camile Cabello se na albu Familia daří vkusně přiblížit latinskoamerickou hudbu publiku mimo španělsky mluvící svět. Deska je soudržná i zábavná, ale revoluci nespustí.