Obrázek k článku PREMIÉRA: Satisfvcktion v emotivním klipu ovládá démon závislosti
| Lukáš Rešl | Foto: Šárka Belešová

PREMIÉRA: Satisfvcktion v emotivním klipu ovládá démon závislosti

Českobudějovická skupina Satisfvcktion vydala koncem minulého roku svou sedmou řadovou desku s naléhavým názvem Leaver. K jedné z nejpovedenějších skladeb na desce, Waterfall, nyní vypouští i čerstvý klip dokreslující temnou atmosféru skladby o závislostech.

O parádní zvuk alba Leaver se postaral známý dánský producent Tue Madsen, který kapelní sound posunul do světové ligy. Rozhodně se ale nedá říci, že by nová deska Satisfvcktion profitovala pouze z mistrovského mixu a masteringu. Nové skladby oplývají zajímavými kompozicemi, velkými zpěvy a pestrými kytarovými vyhrávkami. Ostatně jak psal v recenzi Pepa Vlček: Satisfvcktion touto deskou potvrdili, že skladatelsky i instrumentálně patří do vysokých pater českého rockového a metalového žánru.

A ten nejlépe demonstruje právě pecka Waterfall, jež svým textem pojednává o lidských závislostech. Právě ji kapela doplnila o poutavý a poněkud temný videoklip. Zároveň se jedná o teprve druhý klip Satisfvcktion k písním z nové desky. Ten první kapela vypustila ještě před samotným vydáním alba k singlu Sick Love.

„Znáte ten pocit, když si na něčem hodně ujíždíte? Je to tak silný, že i když byste se chtěli z té závislosti (byť na čemkoliv) vymanit, tak ten vnitřní démon vám to nechce dovolit a vyhrává nad vámi? Přesně o tom je náš nový klip Waterfall z nové desky Leaver,“ říká kapela k novému klipu.

Ačkoli na problematiku závislosti píseň skrze text pohlíží spíše v obecné rovině, v téměř pěti a půl minutovém videu hrají roli alkohol a prášky. Úvod skladby, kterou doprovází „sabbathovská kytara“, zavádí frontmana Broňu Míku do baru za svými kapelními kumpány. Zde po krátké chvilce pozře panáka černé tekutiny, po které se Satisfvcktion přesouvají do nové dimenze – potemnělého jeviště v působivém černém filtru, kde dochází k prvnímu emotivnímu refrénu. Příběh klipu následně obě tyto lokace působivě střídá, aby vyvrcholil ztuhlým pohledem kapely do stropu. Smrtí?

Satisfvcktion nejsou povoláním herci, ale své role zde muzikanti sehráli vskutku povedeně. Exceluje zde především sám Míka, který do dynamických a emočně nárazových partů svými grimasami přidává energii a umocňuje tak atmosféru vážné skladby, který zcela po právu dostála i výstižného vizuálního zpracování. Satisfvcktion jsou ve skvělé tvůrčí formě.