Obrázek k článku Normandie nabízí rockovou terapii. Nová deska silnou dávku dopaminu
| Lukáš Rešl | Foto: Rock for People

Normandie nabízí rockovou terapii. Nová deska silnou dávku dopaminu

Jedna z nejvýraznějších švédských altrockových skupin poslední doby se po necelých dvou letech vrací do Prahy. Do smíchovského klubu MeetFactory, kde se představí ve středu 20. března, přiveze vyjma rockových tanců také novou desku.

Pro české fanoušky nejsou Normandie žádnou velkou neznámou. Po jejich vystoupení v roce 2019 na festivalu Rock for People a následné komornější show v Rock Café o tři roky později, si u nás získali srdce řady rockových nadšenců.

A nejenom těch. Kapela si od svého založení v roce 2013 prošla pestrým vývojem, přičemž od začátku ve své hudbě, stojící převážně na dynamickém alt-rocku, kombinovala prvky i tvrdších žánrů jako je post-hardcore nebo metalcore. Výrazným a řekl bych charakteristickým rysem téhle party je vokál frontmana Philipa Stranda, jehož barva synergicky ladí s tvrdšími kytarami a zároveň skvěle zapadá do velkých popových refrénů. Sám zpěvák popisuje tvorbu textů jako „niterní záležitost a do určité míry i jako osobní terapii“.

Žánrovou všehochuť Normandie nyní demonstruje nová, v pořadí již čtvrtá deska s názvem Dopamine, kterou kapela vydala zkraje února letošního roku. Osobně jsem si ji stačil celou přehrát asi čtyřikrát a troufám si říci, že s tímhle materiálem plným chytlavých a tanečních songů může kapela pomýšlet na vyšší mety. Jak bylo již zmíněno, kapela se nebojí absorbovat i tvrdší žánry, což odráží i singl Hourglass, jeden z nejpovedenějších na nové desce, který svým drsným screamem okořenil Daniel Winter-Bates z metalcorové smečky Bury Tomorrow.

Pokud vyhledáváte moderní rockový zvuk, máte rádi v písničkách určitou zasmušilost a zároveň vás oslovují kapely stojící na zpěvných refrénech, Normandie jsou přesně muzikou pro vás.