Obrázek k článku Německé festivaly vyškrtly Panteru z programu, obviňují zpěváka z rasismu
| Radek Pavlovič | Foto: Profimedia

Německé festivaly vyškrtly Panteru z programu, obviňují zpěváka z rasismu

Hned o dva koncerty z letní festivalové sezóny přišla znovuobnovená Pantera v Německu. Důvodem jsou dřívější rasistické výroky zpěváka Phila Anselma.

Reformovaná groove/thrashmetalová legenda, kterou tvoří zbylí dva členové – zpěvák Anselmo a basák Rex Brown – spolu s kytaristou Zakkem Wyldem (Ozzy Osbourne, Black Label Society) a bubeníkem Charliem Benantem (Anthrax), měla vystoupit na Rock Am Ring a Rock Im Park v Nürburgringu a Norimberku v termínu 2. až 4. června 2023.

Po intenzivních diskuzích s umělci, partnery a fanoušky se však pořadatelé dvou spojených festivalů rozhodli Panteru z programu vyřadit. „Kapela Pantera na Rock Im Park a Rock Am Ring nevystoupí, jak bylo oznámeno,“ uvedli pořadatelé ve společném prohlášení na Twitteru v pondělí 23. ledna.

Tlak na zrušení koncertů Pantery vycházel z incidentu z ledna 2016, kdy Anselmo během koncertu v Hollywoodu zasalutoval v nacistickém stylu. Údajně měl gesto doprovodit i slovy “white power”, což později vysvětloval, že mluvil o bílém vínu z backstage. Kritici navíc upozorňovali na nevhodné spojení kontroverzního zpěváka a právě Norimberku, kde němečtí nacisté ve 30. letech demonstrovali svou sílu na masových shromážděních. Samotná kapela se ke zrušeným koncertům nevyjádřila.

Rock Am Ring a Rock Im Park jsou dva festivaly jednoho pořadatele, které se konají ve stejném termínu a mají takřka totožný lineup. Každoročně se řadí mezi největší hudební události v Německu.

Pantera patří mezi největší metalové kapely vůbec. Na počátku devadesátých let dosáhla globálního úspěchu, na kontě má několik zlatých a platinových alb, vyprodaná turné a čtyři nominace na Grammy. V roce 2003 se kapela rozpadla. V roce 2022 ohlásila reunion, přestože dva klíčoví členové už nežijí. Letos Pantera dorazí také do Evropy.  V pondělí 12. června 2023 zahraje také v pražské O2 Aréně, 25 let od dosud svého jediného českého koncertu.