Obrázek k článku NAŽIVO: The Last Dinner Party servírovaly štědrou večeři. Snad nebyla poslední
| Michael Švarc | Foto: Marek Musil

NAŽIVO: The Last Dinner Party servírovaly štědrou večeři. Snad nebyla poslední

Ódy nebyly přehnané. Dívčí kapela The Last Dinner Party si na pražském festivalu Metronome omotala publikum kolem prstu. Je dost dobře možné, že řada příchozích slyšela o téhle britské senzaci vůbec poprvé, ale soudě podle postupně nabývajícího davu i sílícího potlesku přibyli dámám noví fanoušci.

Londýnská pětice letos zvítězila v anketě BBC Sound of 2024 a získala i cenu kritiků na Brit Awards. Když k těmto úspěchům připočteme i pochvalné recenze na debut Prelude to Ecstasy a skvělé prodeje fyzických nosičů, musela očekávání od české koncertní premiéry zákonitě vystoupat do astronomických výšin. Dámy ale ukázaly, že se drží při zemi a v žádném případě nespoléhají na pozlátka.

Přestože se daly dohromady teprve před třemi lety, nepůsobí The Last Dinner Party vůbec začátečnicky. Mají jasný a rozpoznatelný styl a tak akorát sebevědomou prezentaci, která nepůsobí namistrovaně. Hrají suverénně a přirozeně a mají v sobě pokoru. Jinde už baví velké davy, v Praze se na ně lidé scházeli postupně. A jelikož je neodradil ani déšť, dá se předpokládat, že zůstali kvůli chytlavým písničkám, které dámy odehrály lehce i s pořádným rockovým drajvem.

Zpěvačka Abigail Morris má charisma a svůj hlas perfektně ovládá. Přestože na sebe svým projevem zcela logicky strhává pozornost, dokáže se o ni podělit s kolegyněmi a nechat je zazářit. Pokud v jiných kapelách často platí, že frontman či frontwoman tvoří image celku, u The Last Dinner Party je důležitá každá z členek rovným dílem. Dobré zpěvačky jsou navíc všechny, což šlo slyšet v harmonicky bohatých písních.

Sama kapela o sobě tvrdí, že čerpá inspiraci z Queen, Kate Bush či Florence + The Machine, což jde tedy znát i na avantgardní stylizaci, má však vlastní identitu. Dámy opravdu nejsou jen součtem svých hudebních hrdinů. Jsou svébytné a hrají s upřímným zápalem.

V minulosti se vyskytla jistá nařčení, že jsou The Last Dinner Party takzvaným „industry plant“, což je pejorativní označení pro muzikanty, kteří si své místo na scéně koupili spíše, než aby si ho vydobyli svými schopnostmi. Po pražském koncertu musí být všem jasné, že to je holý nesmysl. Tahle kapela má osobité songy, které zní naživo stejně přesvědčivě jako na desce. Pokud není tohle znak kvalitního uskupení, pak už nic. Dámy se možná jen potřebují na pódiích ještě více oťukat, místy působily zakřiknutě. Ale to není žádný opravdový škraloup.

Festival Metronome sice vyvrcholí až v sobotu koncertem britské zpěvačky Raye, jež letos ceny Brit Awards ovládla, ale The Last Dinner Party byly také jedním ze zlatých hřebů dosavadního programu.

Hodnocení: 87 %

The Last Dinner party na Metronome Prague
Výstaviště Praha, 21. červen 2024