Obrázek k článku Návrat Diany Krall či půlstoletí Kronos Quartet. Rýsuje se JazzFestBrno 2023
| Petra Divoká | Foto: JazzFestBrno

Návrat Diany Krall či půlstoletí Kronos Quartet. Rýsuje se JazzFestBrno 2023

Zatímco v Brně aktuálně probíhá podzimní kolo koncertů a již v neděli 30. října se fanoušci mohou těšit na zpěvačku Lizz Wright, oznámil JazzFestBrno hlavního hvězdy na příští rok. Jaro 2023 zde bude patřit mimo jiné klavíristce a zpěvačce Dianě Krall.

Přijede též věhlasný jazzový kontrabasista Dave Holland, kytarista John Scofield a půlstoletí na scéně slavící Kronos Quartet. Všichni mimochodem držitelé dvou a více cen Grammy. Pětici oznámených jmen uzavírá klavírista Tigran Hamasyan, který se nyní zabývá osobitou interpretací Velkého amerického zpěvníku.

Diana Krall JazzFestBrno poprvé navštívila před pěti lety. O rok později vyšlo její album duetů s Tonym Bennettem nazvané Love Is Here to Stay. Své patnácté studiové album This Dream of You oblíbená umělkyně vydala v roce 2020. „Těšíme se, že 19. května v Bobycentru bude zážitek z koncertu této charismatické Kanaďanky ještě intenzivnější,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka s odkazem na předchozí zkušenost, kdy zpěvačka dokázala vytvořit ve sportovní hale vřelou atmosféru. Dianu Krall čeká mimo zastávky na brněnském festivalu i koncert v Praze.

Příští rok završí věhlasný smyčcový Kronos Quartet pátou dekádu, během které obohacují svět svým rozmanitým hudebním působením. Pokud jste viděli filmy či seriály jakou jsou Requiem za sen, Velká nádhera a Mladý papež, již jste s nimi měli tu čest. A jestli jste někdy využili příležitost vidět jejich koncert, víte, že jde o výjimečnou událost. Ať už se zrovna věnují soudobé klasické hudbě nebo zkoumají kořeny různých žánrů, stojí to za to. „Kronos Quartet umí také swingovat, jak prokázal již v 80. letech na desce Music of Bill Evans. Pozornosti kvarteta neušel ani jazzový enfant terrible Thelonious Monk, který je inspiroval k nahrávce Monk Suite,“ připomíná Spilka a zve na jejich jediný český koncert v rámci turné, které se příští rok v Evropě uskuteční. Konat se bude 9. května v Sono Centru.

Kontrabasista Dave Holland přijede 7. března do Sono Centra v triu s oblíbenými dlouholetými spoluhráči Ericem Harlandem a Kevinem Eubanksem. Do historie jazzu se mimo jiné zapsal, když s Milesem Davisem nahrál alba Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way a Bitches Brew.

Kytarista John Scofield se do Brna vrací s čerstvým projektem Yankee Go Home, ve kterém po svém zpracovává písně z dob svého mládí, tedy například skladby Neila Younga, Stevieho Wondera, Grateful Dead, Stinga či Leonarda Bernsteina. Minule zapůsobil předělávkami country hitů, jistě publikum potěší i nyní.

24. března se publikum, jež navštíví Sono Centrum, může těšit na klavíristu Tigrana Hamasyana. „Zdá se mi, že zpěváci a jazzoví instrumentalisté k těmto písním často přistupují s pocitem, že jsou posvátné, nedotknutelné. Jako kdyby každý podepsal pakt o neútočení a slíbil, že bude mezi základními stavebními kameny těchto písní pouze jemně nakračovat,“ říká Hamasyan o sklabách Velkého amerického zpěvníku, kterými se nechal inspirovat při tvorbě svého aktuálního alba StandArt.

JazzFestBrno 2022 v plném proudu

Už letos v rámci JazzFestBrno můžete zažít již zmíněný koncert zpěvačky Lizz Wright, který se koná 30. října v Janáčkově divadle. O den později vystoupí anglický zpěvák a multiinstrumentalista Jacob Collier v Sono Centru. 4. listopadu vystoupí mistr basové kytary Marcus Miller v Janáčkově divadle a letošní program zakončí 26. listopadu v Kabinetu Múz dvojkoncert Rakušanů Elektro Guzzi a místních 1flfsoap.