Obrázek k článku Na okraj: České rockové balady jako národní poklad? Jde to i bez Dalibora Jandy
| Josef Vlček | Foto: Marek Musil (na snímku Jana Kratochvílová)

Na okraj: České rockové balady jako národní poklad? Jde to i bez Dalibora Jandy

Album Soft Rock Line je devátá dvojitá deska z nepojmenované edice, vycházející z archivu Supraphonu z šedesátých až devadesátých let minulého století. Obsahuje zajímavou kolekci třiceti sedmi písní, které mají až překvapivě blízko k dnešní domácí mainstreamové poprockové produkci. Dokonce se dá říci, že řada skladeb mohla klidně vzniknout v dnešní době a nikomu by nepřipadala stylově zastaralá.

Editor Karel Deniš musel řešit otázku, co je to vlastně soft rock. Zdá se, že podle něj to nesmí být ani na svou dobu moc tvrdá hudba a zároveň to nemůže být středoproudý pop, ale něco mezi tím, většinou s dominující kytarou. Může být, ale když se podíváme na výběr skladeb, najdeme tam takové, které bychom stejně tak mohli označit za folk rock (např. Stříhali dohola malého chlapečka), art rock (Čajovna), prog rock (Mauglí), hard rock (Hlupák váhá), pop (Milování za svítání) a další proudy té doby. Prostě krásný důkaz toho, jak obecně může být škatulkování zavádějící. Proto album z praktických důvodů chytře nese ještě podtitul „37 českých rockových balad“.

Málokdy se povede dát dohromady tolik českých poprockových evergreenů. Velkou část z nich, počínaje úvodním Slunečným hrobem, snad každý český posluchač zná často i nazpaměť. Dalo by se dokonce říci, že patří do národního kulturního pokladu. Bláznova ukolébavka, Holubí dům, Slzy tvý mámy, Co je to láska, Jsem prý blázen jen, V stínu kapradiny, Okno mé lásky – to jsou perly, které s námi zůstávají už mnohdy třetí generaci. Zajímavé jsou proto hlavně objevy, které do celkového kontextu dokonale zapadly. K nim patří třeba Prokopův majstrštyk Noc je můj den nebo Poselství dětem, které vzdor blbému textu zůstává stále mezi tím, co dobrého přinesly Synkopy 61 v sedmdesátých letech.

Dekáda dělá rozdíl

Dvě věci stojí člověku, jenž se zabývá historií české populární hudby, za vypíchnutí. Za prvé – rozdíl mezi chronologicky sestavenými deskami – první představuje hudbu sedmdesátých let, která se drží jednoduchých, ale zároveň emocionálně silně interpretovaných písní, zatímco deska osmdesátková naznačuje jistý narůstající akademismus, ambicióznost a s ní někdy přicházející vykalkulovanost a afekt. Přesto je druhé album snad i o něco zajímavější. To především díky své prostřední části, kde se objevuje pár kultovních skladeb kapel regionálního charakteru. Je tu Projektil, Karamel, Odyssea, vlastně i Kern nebo celorepublikově známější Turbo. Deniš tu představuje určitou dosud málo zpracovanou oblast rocku českého venkova, okruh tancovačkových skupin, které i v těch nejhorších dobách držely kontinuitu kytarového rocku po celé zemi. Možná, pokud uvažuje o desátém dílu, tohle je téma kompilace, jež by mohla mít opravdu objevný charakter.

Konec druhé desky už signalizuje právě rodící se novou éru této softrockové koncepce – S Louisem od Marsyasu, Pospíšilovou perlou Marilyn, goodbye nebo méně známým Kocábovým Sebastiánem se dostáváme už do předpeklí let devadesátých.

Kam patří Dalibor Janda?

A co na albu postrádáme? Na softrockovou desku ze sedmdesátek by rozhodně patřilo i něco od Václava Neckáře nebo Petry Janů. Na osmdesátkách by asi mohlo být něco ze začátků Dalibora Jandy z doby, kdy se ještě neponořil do úplných sraček. Ale jeho šedesátkový rokenrol Jahodový koktejl by, žel, do koncepce nezapadl, ať už proto, že neodpovídá podtitulu o baladách, nebo proto, že interpret v následné éře přešel na úplně jiný kulturní břeh a stal se jeho symbolem.

CD 1

1. The Blue Effect – Slunečný hrob

2. B-Side – Bláznova ukolébavka

3. George & The Beatovens – Modlitba za lásku

4. Framus Five – Noc je můj den

5. Faraqon – Holubí dům

6. Olympic – Slzy tvý mámy

7. Modrý efekt - Čajovna

8. Synkopy 61 – Poselství dětem

9. Vladimír Mišík & Etc. – Stříhali dohola malého chlapečka

10. Jiří Schellinger & František Ringo Čech – Léto s tebou

11. Katapult – Já nesnídám sám

12. Katapult – Hlupák váhá

13. Barnodaj – Mauglí

14. Petr Novák – Co je to láska

15. Lešek Semelka & Modrý Efekt – Šaty z šátků

16. Citron – Tvých sedmnáct

17. Jiří Schellinger & František Ringo Čech – Jsem prý blázen jen

18. Jana Kratochvílová – V stínu kapradiny

19. Abraxas – Ptáci

20. Vladimír Mišík & ETC. – Variace na renesanční téma

CD 2

1. Olympic – Okno mé lásky (Láska)

2. Jana Kratochvílová & Motor –
Milování za svítání (Jdi hned ráno)

3. Projektil – Zahrada ticha

4. G & B – Hvězdičko blýskavá

5. Karamel – Přízrak 7.B

6. Věra Špinarová – Bílá Jawa 250

7. S.L.S. – Zvláštní máma

8. Futurum – Juliet

9. Framus Five – Kolej Yesterday

10. Citron – Už couvám

11. Odyssea – Někdy si vzpomeň

12. Turbo – Kdo z nás je vinný?

13. Kern – Exploze