Obrázek k článku Mezi Cimrmanem a Fleetwood Mac. Fiktivní kapela dobyla americkou hitparádu
| Michael Švarc | Foto: Atlantic Press

Mezi Cimrmanem a Fleetwood Mac. Fiktivní kapela dobyla americkou hitparádu

Daisy Jones & The Six je nejúspěšnější rocková skupina historie. Až na to, že ve skutečnosti nikdy neexistovala, respektive existovala jen na stránkách stejnojmenného knižního bestselleru. Nyní tato fiktivní kapela, k jejímuž vytvoření spisovatelku Taylor Jenkins Reid inspirovali hlavně Fleetwood Mac, ožívá v seriálu na službě Amazon Prime. Kromě toho dobyla také americkou hitparádu.

Příběh Daisy Jones & The Six vyprávěný v knižní verzi formou novinářských rozhovorů sleduje vcelku jednoduchou linku. Je o vzestupu a pádu veleúspěšné kapely, která byla na vrcholu v 70. letech a jejíž fungování značně poznamenaly závislosti, ale i divoké vztahy v kapele. Autorka předlohy se netají tím, že ji k napsání knihy inspirovali především dva nejvýraznější členové Fleetwood Mac Lindsey Buckingham a Stevie Nicks.

Seriál, který se začal vysílat první březnový pátek, ukrývá ale i spoustu dalších zajímavostí. Tak například titulní roli přidrzlé, ambiciózní a talentované zpěvačky Daisy Jones ztvárnila Riley Keough, dcera letos zesnulé Lisy Marie Presley, a tedy vnučka Elvise Presleyho.

Ve stejný den, kdy se začal seriál vysílat, vyšlo také album Aurora, v příběhu po comrmanovsku popisované jako deska, která zcela zásadním způsobem ovlivnila 70. léta a stala se jednou z nejpopulárnějších vůbec. Je tu jasně viditelná paralela k dnes již legendární nahrávce Rumours z roku 1977, na níž se členové Fleetwood Mac vypořádávali se vztahovými peripetiemi uvnitř kapely.

Pokud knižní předloze něco zásadně chybělo, byla to právě hudba. Čtenáři si sice mohli přečíst texty písní, ale melodie a veškeré aranže si museli domýšlet. Jak může asi znít veleúspěšné album nejslavnější fiktivní rockové kapely v historii? V pátek 3. března na to dostali odpověď: jako Fleetwood Mac pro mileniály. Je v tom trochu pocta, trochu revival, a hlavně pořádná dávka inspirace rockem 70. let, i když v trochu broadwayském stylu, jak ve své recenzi alba Aurora poznamenává Pitchfork

Chtělo by se říct, že pro účely seriálu je to jistě dostačující, posluchači a diváci ovšem byli deskou natolik nadšení, že jí po vydání pomohli vyšplhat se až na první příčku amerického žebříčku iTunes. Daisy Jones & The Six je tak první fiktivní kapelou, které se něco takového podařilo, píše server LA Times

 Desku Aurora přitom pomáhala stvořit poměrně zajímavá jména. Hlavním autorem je Blake Mills, který v minulosti jako muzikant spolupracoval s Lanou Del Rey, Pink, Norah Jones, Weezer nebo The Chicks (dříve známé jako Dixie Chicks). Na skladbách se ale podle NME podíleli také Marcus Mumford z Mumford & Sons, na Grammy nominovaná písničkářka Phoebe Bridgers nebo folkový zpěvák Jackson Browne, od roku 2004 jeden z členů Rock’n’rollové síně slávy. 

Ačkoli není samotný děj knihy a seriálu Daisy Jones & The Six nijak zvlášť objevný a čerpá z mnoha zažitých archetypů rockových muzikantů, jde dost možná o příběh, na který řada hudebních fanoušků čekala. A vlastně je to velmi zábavná a příjemná podívaná, v jejímž pozadí stojí dost zajímavých jmen. A když začne Riley Keough v polovině písně The River chrčet naprosto stejným způsobem jako Stevie Nicks, je to jen příjemná ozdoba tohohle rockem nasáklého příběhu.