Obrázek k článku Lenny Kravitz dál šíří rockový bacil. Příští rok nakazí O2 arenu
| Šárka Hellerová | Jarda Konáš, Foto: Mark Seliger

Lenny Kravitz dál šíří rockový bacil. Příští rok nakazí O2 arenu

Necelý rok po famózním vystoupení na Colours of Ostrava vystoupí Lenny Kravitz v pražské O2 areně. Příští rok pokračuje ve svém Blue Electric Light Tour a do České republiky přijede 12. března 2025.

„Lenny Kravitz nakazil Colours of Ostrava rock'n'rollovým bacilem. (…) Kravitz odehrál skvostný rock'n'rollový set, kterým si získal doslova našlapané hlediště,“ napsal Ondřej Bezr o červencovém festivalovém zážitku s tím, že Kravitz patřil k nejpřesvědčivějším headlinerům ročníku. Kytarista a charismatický zpěvák letos oslavil šedesátiny a vydal album Blue Electric Light. „Kravitz je suverénní skladatel a muzikant, který už dávno nemusí nikomu nic dokazovat a zkrátka si hraje,“ soudí Jarda Konáš o muzikantově první desce po šesti letech. Zaujala především singlem TK421, který bodoval jak svým zvukem, tak i klipem, kde zpěvák tančí, jak ho pánbůh stvořil. Zatímco zde dával na odiv svou fyzičku, na dosud posledním koncertě v České republice nešlo o nic jiného než o hudbu. A stejně tak to jistě bude i až navštíví příští rok Prahu.

Hudebník, jehož celé jméno zní Leonard Albert Kravitz se narodil 26. května 1964. Vyrůstal především mezi jazzovými hudebníky, které podporoval jeho otec – televizní a příležitostně i hudební producent. Už jako malý kluk si zamiloval skupinu Jackson 5, a tak se pro hudební dráhu rozhodl v pouhých sedmi letech, když ho táta vzal na její koncert. Vedle otce se synem tehdy prý v publiku seděla Aretha Franklin. Další historky z dětství zahrnují Dukea Ellingtona, který Lennymu zpíval Happy Birthday, vystupování s Milesem Davisem či jamování s Carlosem Santanou, Herbiem Hancockem a Chickem Coreou na domácím večírku.

V deseti letech se rodina přestěhovala do Los Angeles a Kravitz vyměnil kluby za prosluněné pláže. Do jeho světa vstoupily Led Zeppelin a Pink Floyd. Po střední škole už se pak soustředil na vlastní hudební dráhu. Jedním z prvních kroků, které učinil poté, co se mu podařilo najít si manažera, byla změna pochybného pseudonymu Romeo Blue. A tak začal vystupovat jako Lenny Kravitz a vydavatelství se začala prát o možnost vydat jeho debut.

Paralyzed je třetí singl z alba Blue Electric Light

Debutové album Let Love Rule vyšlo 6. září 1989. Nyní má na kontě již dvanáct studiových alb a nespočet hitů. Mezi ty nejslavnější patří Are You Gonna Go My Way, Fly Away, Rock and Roll Is Dead, Again, American Woman, I Belong To You a řada dalších.