Obrázek k článku Prazvláštní a překvapivé. Elektroničtí Sharktank připomenou i Visací Zámek
| Lukáš Rešl | Foto: Spoon Agency

Prazvláštní a překvapivé. Elektroničtí Sharktank připomenou i Visací Zámek

Rakouská alternativní kometa Sharktank vydává neotřelé EP s názvem Blindsided, na kterém překračuje hranice žánrů a pouští se do digitálního experimentování. Čím je tahle zvláštní nahrávka zajímavá a proč je mladá skupina za hranicemi tak atraktivní?

Elektronický projekt Sharktank vznikl v roce 2020 s cílem nabídnout posluchači nevšední muziku ovlivněnou žánry jako je EDM, hyper-pop, rap i post-punk. Do určité míry tak skupinu lze díky zvuku přiřadit ke kapelám z německé klubové scény, která v posledních letech generuje řadu zajímavých alternativních uskupení. Přesto jsou rakouští Sharktank v určitých ohledech značně originálním projektem s dosti netypickou tváří.

Muzikantské trio ve složení Marco Kleebauer (producent projektu), rapper Mile Lechner a zpěvačka Katrin Paucz vydalo prozatím dvě studiové desky, přičemž začátkem letošního roku se prezentovalo singlem Boogieman, který překvapil svižnou formou a tanečním akcentem s lehce dystopickou náladou. Singl se stal předzvěstí kratšího EP s názvem Blindsided, které vyšlo nyní 8. března a pojímá celkem čtyři odlišné singly, které pojí prazvláštní melancholie a místy netradiční skladatelské přístupy.

Zatímco svižný song Boogieman celé jedenáctiminutové album otvírá, ihned na něj navazuje eponymní Blindsided, jenž posluchače vezme hopsavou džunglí plnou zkreslených a sekaných hlasů. Kdo by však čekal, že se celé EP ponese v duchu odsýpajícího cyber-elekronického šílenství, záhy ho na zem srazí elektro-baladicky laděná stopáž Catalyst. Tato ambientní plocha v druhé půlce nahrávky sice tempo dramaticky srazí, ale poprvé zde pěkně vyleze hlas Katrin Pauczové, za který by se nestyděly ani větší popové hvězdy.

EP Blindsided uzavírá opět rychlá skladba Mud ve značně post-punkovém plášti. Ihned od úvodu skladby lze slyšet zkreslenou baskytaru (možná se jedná o nízko laděnou a zkreslenou kytaru), jejíž linka nápaditě připomíná kultovní tříakordovku Traktor od Visacího Zámku. Inspirovali se tady Sharktank českou punkovou legendou? Kdo ví.

Tak či tak jsou rakouští experimentátoři pozoruhodným jevem v alternativních vodách, který bortí zvukové hranice a nabízí zase trochu jinačí podobu alternativní elektroniky. Skupina k novému EP připravila kratší turné o šesti zastávkách v Německu a Rakousku, které odstartovalo 12. března v německém Erlangenu a trio ho zakončí 22. března ve vídeňském kulturním centru Arena. České republice se Sharktank zatím vyhýbají.