Obrázek k článku Blues Alive hledá skryté hvězdy mezi hudebníky z Česka, Slovenska, Polska a Srbska
| Lukáš Rešl | Foto: David Webr (G. Love)

Blues Alive hledá skryté hvězdy mezi hudebníky z Česka, Slovenska, Polska a Srbska

Festival Blues Alive vyhlásil finalisty tradiční soutěže Blues Aperitiv. Skrze něj láká mladé bluesové projekty na svůj již 28. ročník. Nyní odborná porota oznámila, kteří hudebníci se 13. dubna utkají o své místo v line-upu.

Do finále míří sedm kapel, z toho čtyři jsou domácí. Z České republiky se o možnost hrát na Blues Alive uchází uskupení Noises From The Swamp, Reverend Killjoy, Navratil Brothers a Back to Roots. Soupeřit s nimi budou také slovenští Kiero Grande, kteří se podobně jako Back to Roots objevili ve finálové sedmičce i minulý rok. V nabité konkurenci najdeme také trio Robert Kordylewski z Polska a srbské The Bad Week.

Podle dramaturga Blues Alive Ondřeje Bezra se do prvního kola Blues Aperitiv přihlásilo bezmála třicet kapel. „Letos jsme podobně jako loni evidovali zhruba stejné procento pozoruhodných kapel jdoucích vlastní cestou, stejně jako kapel spíše průměrných, jež sázejí na snahu se co nejvíc přiblížit svým vzorům. Přihlásilo se i zhruba stejné, naštěstí přece jen nepodstatné procento přihlášených, kteří si takříkajíc „spletli soutěž“. Ani při hodně otevřených mantinelech, které ve výkladu žánru „blues“ máme, jsme na jejich hudbě neshledávali žádný důvod, proč by měly právě na tomto festivalu vystoupit.“

Dramaturga rovněž mile překvapil vysoký počet přihlášených účastníků, kteří hrají výhradně na akustické nástroje a originální přístup mladých kapel, jež ve své bluesové muzice mísí žánrové kořeny jako folk, country či bluesgrass. Členem poroty Blues Aperitivu je i vydavatel Headlineru Dany Stejskal.

Festival Blues Alive je čeká 28. ročník. Uskuteční se v termínu od 14. do 16. listopadu. Opět tradičně v Šumperku. Hlavními hvězdami budou Cedric Burnside, Eric Bibb, Albert Castiglia a Chuck Prophet.

Poslechněte si finalisty Blues Aperitivu

Noises From The Swamp (Česká republika)

Reverend Killjoy (Česká republika)

  

The Bad Week (Srbsko)

Kiero Grande (Slovensko)

Back to Roots (Česká republika)

Robert Kordylewski Trio (Polsko)