Obrázek k článku Šéfka Fora Karlín Zuzana Rambová: Začali jsme znovu rok nula
| Honza Vedral | Foto: Markéta Grimaux

Šéfka Fora Karlín Zuzana Rambová: Začali jsme znovu rok nula

Forum Karlín se svou dřevěnou podlahou, perfektním logistickým řešením a skvělou akustikou dovede i velkým koncertům pro tisíce lidí dodat klubovou atmosféru. Jeden z nejlepších pražských koncertních sálů má už přes dva roky novou šéfku. „Chceme sál otevřít i dalším, klidně začínajícím kapelám,“ plánuje Zuzana Rambová.

„Už dlouho říkám, že pro celou hudební scénu se rok 2023 stal obecně novým startem. Já jsem Forum Karlín převzala v září 2021. Bylo těžce – dojížděl covid a blížila se válka na Ukrajině a energetická krize, zkrátka bylo to všelijaké,“ říká Zuzana Rambová hned na úvod. Sedíme přímo na pódiu. Po včerejším vyprodaném koncertě Joea Bonamassy už je uklizeno a v prázdném velkém sále naše povídání neruší žádná ozvěna.

Jak jste se s těmi krizemi vyrovnali?

Koncerty se zase začaly postupně objevovat. Ale zatím jsou to pořád spíš jednorázovky než nějaká velká plánovaná turné. Letos pořád ještě sledujeme úbytek koncertů
veškeré hudby – popu, folku, rocku, metalu, všech žánrů. Kdybych to převedla do čísel, v letošním roce máme o třicet, možná i čtyřicet procent méně hudebních akcí. Ale v roce 2024 by se to už mohlo změnit. Pokud se zase nestane nějaká nečekaná tragédie, víme, že na turné se znovu chystají velké i menší kapely a zase se začíná plánovat víc dopředu.

Jaké změny následovaly, když jste do Fora Karlín nastoupila?

Rozhodli jsme se to tu návštěvníkům ve všech směrech zpříjemnit. Zjistili jsme třeba, že spoustě lidí nevyhovoval cashless systém, tedy že na barech se dalo platit jenom kartou. Přidali jsme zpátky i hotovost a vidíme, že to uvítali. Vstříc jsme se rozhodli vyjít i pořadatelům, kteří u nás chtějí koncert uspořádat. Nastartovali jsme takzvané odstupňované nájemné. To znamená, že když tu chce někdo udělat koncert, nemusí se bát, pokud celou kapacitu 3 800 nevyprodá. K jednání máme různé položky, takže za koncerty pro méně lidí promotéři zaplatí o dost méně. Obecně platí, že když to je možné, s každým se rádi rozumně dohodneme.

Nevypadá to pak při nižší kapacitě na koncertech trochu prázdně?

Vůbec. Ten sál je natolik komfortní, že ho dokážeme i zmenšit. Když vysunete pódium, uděláte mu zadní hranu, zmenšíte plochu stání… Umíme zavřít dvě horní galerie. Forum je zkrátka multifunkční prostor, který dokáže vyjít vstříct tomu, co pořadatel potřebuje. A na lidi působí příjemně. Sami říkáme, že je to spíš klubový prostor s atmosférou než nějaká neosobní hala. Když přijde 1 500 lidí, určitě nebudete mít pocit, že je tu jen půlka sálu.

Co mám udělat, kdybych chtěl uspořádat koncert ve Foru Karlín? A čekám, že na něj přijde patnáct stovek lidí?

Nejdřív musíme najít termín. Ten si dáme do rezervačního kalendáře, já zjistím, jestli máme volno, nebo ne. A pak si upřesníme podmínky. Nájem je fixní, podle tabulky, pro patnáct set lidí to teď bude nějakých 130 tisíc korun. Plus jsou k tomu napočítané služby, ty do smlouvy dáváme zálohově. Obsahují energii, vodu, teplo, chlad, úklid, ochranku, manipulaci. V ceně nájmu je pódium i židle, když je koncert k sezení. A pak, když se akce odehraje, udělám reálné vyúčtování. A peníze ze zálohy si buď necháme, nebo přeplatek vracíme pořadateli.

Jak se v tomto ohledu tak velkého sálu dotkla energetická krize? Vzrostly ty poplatky hodně?

Vzrostly, ale ne nějak dramaticky. Elektřinu jsme měli z pětadvaceti procent nakoupenou dopředu. Teď se jede na spot, to znamená, že cena se chová podle trhu, takže v současnosti se to zase lepší. Paradoxně ta největší položka u nás není elektřina, ale teplo a chlad. Když musíte topit nebo klimatizovat celou budovu, spotřebuje vám to více než nějaká světla nebo technika. Možná se budete divit, ale nejhorší jsou v tomhle ohledu koncerty v létě, kdy běží klimatizace naplno. V září nebo říjnu s tím takové výdaje nejsou.

Teď tu sedíme na pódiu v prázdném, rozsvíceném sále. Jak dlouho to trvá, než se promění v koncertní prostor, jaký vidí návštěvníci večer? Je to různé?

Ani ne. Pronájem u nás začíná v šest ráno a končí v pět hodin ráno následující den. Pódium už předem připravíme podle představ vystupujícího. Nejdřív přijede technika a bedňáci a pak se všechno staví. Zvukové zkoušky bývají kolem čtvrté hodiny, to už jsou tu muzikanti a všechno se chystá. V šest obyčejně otvíráme dveře, aby se nám netvořily na ulici dlouhé fronty. V osm se začne hrát a v jedenáct večer bývá konec, protože do pěti do rána se musí všechno zabalit.

V čem je podle vás Forum jedinečné?

Určitě v akustice. Už v roce 2015 jsme vyhráli cenu Akustický sál roku. Když se rozhlédnete, vidíte na obou stranách sálu speciální desky. Když teď tlesknu, tak přestože jsme v prázdném sále, neuslyšíte žádnou ozvěnu. To opravdu není všude. A další výhodou, která už dnes bývá málokde, je dřevěná podlaha. Kromě Lucerny, kde jsou parkety, už je většinou všude betonová stěrka. V tomhle sále se kromě koncertů konají i různé párty, plesy nebo konference a další akce. Mimo to, že to působí útulněji, má podlaha i tu výhodu, že zde nemusíme budovat taneční parket. Promotéři si u nás pochvalují i logistiku. Hned vedle pódia může najet truck a vykládat veškerou techniku. Nejsou tu žádné schody, výtahy a další překážky. Za to jsem ráda, protože mám pocit, že všemožné speciální výtahy a technické vychytávky se stejně jednou v ten nejnevhodnější okamžik rozbijí.

Na to, že u vás může zaparkovat truck, ale návštěvníky neutáhnete…

Ale ty zase může zajímat, že tu máme bary v podstatě přímo v sále. Nejsou odstavené někde mimo na chodbě. I proto jsem říkala – i když je to hodně nadnesené – že Forum působí jako velká klubová scéna. V Praze určitě podobný sál není. Někdy o nás říkají, že jsme malá hala. Ale já bych to tak nenazývala. V hale máte tribuny, určená místa k sezení, občerstvení na chodbě. U nás se návštěvníci mohou pohybovat volně a najít si místo, kde je jim to nejpříjemnější. A klidně koukat na koncert od baru.

Jak se tady líbí kapelám?

Máme pro ně docela komfortní zázemí hned za pódiem. Myslím, že i jim se tu hraje příjemně. Třeba Mig 21, který tu hrál nedávno dva dny po sobě vyprodané koncerty, si to tu doslova velice užil. Mám jeden takový sen – chtěla bych ten sál otevřít i novějším, klidně začínajícím kapelám. Aby si mohly vyzkoušet, jaké to je stát na velkém pódiu, s pořádným zvukem a pod pořádnými světly. Kdyby se nám jednou povedlo pořádat takové akce ve vlastní režii, hodně by se mi to líbilo. Asi to teď není, bohužel, na pořadu dne. Ale kdyby někdo přišel s dobrým konceptem nějaké noci talentů, kde bychom mohli dobré mladé kapely představit a ukázat producentům, kteří by se jich pak ujali…

Na to by vám asi patnáct set lidí nepřišlo.

Asi by mi to nezaplatilo nájem, ale klidně bych něco takového podpořila. A s vítěznou kapelou uzavřela smlouvu, že první velký koncert, až se opravdu proslaví, bude u nás.

Když to zobecníme – změnilo se koncertní prostředí v Praze? Když se otevřelo Forum Karlín, objevil se konečně vedle Lucerny moderní sál střední velikosti. Teď už jich je víc…

Nijak zvlášť to nepociťujeme. Každý sál, který v Praze je, má totiž svoje výhody a nevýhody. O2 universum s kapacitou 5 000 osob může nabídnout daleko lepší sezení, protože má tribuny. Forum má svoje kouzlo v atmosféře. Chodí se k nám inspirovat i ze zahraničí. Nedávno jsme tu měli architekty, kteří chystali podobně velký sál. Říkala jsem jim: „Vždycky musíte myslet na dvě skupiny. Na promotéra, který vám sem přivede tři tisíce lidí, a na to, co potřebuje on, aby večer pohodlně připravil. A pak na lidi, aby si ten večer užili.“ Z mého pohledu má Forum Karlín jen jedno velké omezení. Pořád jsme v bytové zástavbě. Když je tu nějaký velký mejdan, metal nebo taneční parties, způsobuje nám to problémy se sousedy. A i na nás občas bohužel chodí stížnosti. Proto jsme u některých akcí museli omezit i pouštění kuřáků ven a zpátky.

Na začátku jste říkala, že koncertů oproti minulosti ubylo. Táhnou tedy teď Forum soukromé večírky a akce?

Když jsem Forum převzala, bylo po covidu. V roce 2022 to bylo tak půl na půl. Ale to bylo z toho důvodu, že jsme museli odehrát i přesunuté koncerty z doby pandemie. Letos jsme už úbytek koncertů zaznamenali znatelně. Teď je poměr 40 na 60 ve prospěch korporátních akcí, které se na rozdíl od koncertů dají naplánovat klidně za týden. Proto jsem i psala promotérům, které mám v databázi, že u nás není problém udělat akci i menší akci a pořád se to vyplatí. Myslím, že příští rok už se situace zase obrátí.

Jaké akce vám za tu dobu, co tu pracujete, udělaly vyloženě radost?

Nejsou to vždycky jen hudební věci. Třeba mě těší, že si Forum Karlín pro svůj večírek vybrala jedna globální značka parfémů, nebo se k nám chystá luxusní výrobce automobilů. Nóbl a světové značky mi k tomu sálu ladí. A aby sem ty firmy šly, často ta jednání trvají klidně půl roku. Jinak je pro mě bomba každý koncert, který je vyprodaný. Včera tu byl Joe Bonamassa, koncert na sezení, který byl úplně našlapaný. V červnu tu budou Tenacious D, což bude jízda.

Když jste zmínila nehudební akce, taky jste se dostali do přímého přenosu skoro všech médií díky tomu, že si Forum Karlín za prezidentský štáb vybral Petr Pavel…

To byl třeba příklad velmi rychlé akce. Když skončilo první kolo prezidentské volby, volali mi, jestli mám volno 26. a 27. ledna. Podívala jsem se do kalendáře a říkám: „Mám, ale 25. je maturitní ples.“ – „To nevadí, my ty konfety zameteme! A dáme to do kupy.“ Byla to vyloženě rychlá akce. Neměla jsem to ani komu předat. Sama jsem si připnula vysílačku, lítala po place a pomáhala stavět pódium. Byla to zajímavá akce. Vyzkoušeli jsme si i to, že u Fora Karlín může stát šest přenosových vozů, což taky všude nejde. Myslím, že všichni odcházeli spokojení. Zatrnulo mi jenom v jeden moment…

Povídejte.

Přišla za mnou ochranka, že potřebují, aby do garáží přijela další diplomovaná osoba. Snažila jsem se jim vysvětlit, že to nejsou moje garáže, že mají pronajatá jen určitá místa. Nějak to nemohli pochopit a já jim to nechtěla dovolit. „Ať diplomovaná osoba vystoupí na ulici a dojde sem pěšky jako všichni ostatní.“ Nakonec jsem podlehla a dovolila to s tím, že případné následky budeme řešit potom. Za dvě minuty se na pódiu objevila Zuzana Čaputová. Tak jsem šla zpátky za ochrankou: „To jste blázni? Proč jste mi neřekli, o koho jde? To bych samozřejmě povolila hned!“ Ale to byla klasická rychlá akce. Na něco takového se nedá připravit.

Ale i z toho je jasné, že domluvit se s vámi nakonec vždycky dá.

Jasně. Vždycky a všechno je záležitost jednání, zdvořilosti, dobré vůle a transparentnosti. Když to všechno klapne, není problém vymyslet takřka cokoli.

Co teď Forum Karlín čeká?

V létě to bude klidnější, nikomu se nechce dělat akce vevnitř, čemuž rozumím. Dokonce jsme nabídli i padesát procent slevu na nájem. Ale naplno se rozjedeme zase v září. Kdyby měl listopad dvojnásobný počet dní, tak je asi všechny udám. Pak pojedeme až do Vánoc. Tím skončí rok 2023. Rok nadechnutí nejen hudební branže. Už jsme si ověřili, že bez osobního setkávání a zážitků to opravdu nejde. Ostatně, potvrzení máme. Když se podívám, jak se nám na akcích daří na barech, to pivo a panáka si tu každý rád dá.

Seznamte se

Zuzana Rambová působí jako výkonný manažer Fora Karlín. S pořádáním velkých koncertů má dlouholeté zkušenosti. Deset let se coby event manager starala o velké hudební, sportovní i konferenční akce v pražské O2 areně a jejich přípravu od vytváření rozpočtů, řešení krizových situací až po závěrečná vyúčtování.