Obrázek k článku Hypnotická psychedelie Föllakzoid láká na taneční parket
| Petra Divoká | Foto: Sacred Bones

Hypnotická psychedelie Föllakzoid láká na taneční parket

Opojný repetitivní sound chilské skupiny Föllakzoid pohltí ve čtvrtek 2. listopadu publikum v Kasárnách Karlín v Praze. Kapela přijíždí s čerstvým albem V, které nejprve rozložila na prvočinitele, aby ho nechala libovolně poskládat producenta Atoma™.

Kreativní projekt queer a trans umělce Dominingæ si svou cestu skrz psychedelickou rockovou scénu začal vyšlapávat již před patnácti lety. Na koncert do Prahy se vrací po šesti letech. „Föllakzoid rostou čištěním a s každou další nahrávkou se snaží zaplnit delší časový prostor pomocí méně a méně prvků,“ představuje svou novou desku nazvanou V skupina ze Santiaga prostřednictvím svého labelu Sacred Bones Records a zve posluchače na „svůdnou cestu“ na taneční parket.

„Chilská kapela na svém novém fascinujícím albu cestuje přes ledové, mimozemské hranice,“ píše o letošní novince, jež se pohybuje mezi minimal technem a opojným space rockem, magazín Pitchfork. Föllakzoid na novém albu opět spolupracovali s producentem Atomem™. Poskytli mu přes sedmdesát sekvencí nahraných kytar, baskytar, bicích, syntezátorů a vokálů a k tomu všemu volnou ruku, aby z nich poskládal celek dle svého gusta. Nový tvůrčí postup vedl ke vzniku desky, která zní podle Domingae jinak než starší tvorba.

Předkapelou Föllakzoid bude bratislavská producentka a DJka Sofia Nøt z elektronického projektu IAmNøt. Loni vydala debut Changes. „Album je založeno na zvuku elektroniky devadesátých let, ale můžeme v něm najít dynamické energické skladby, žánrově někde mezi breakbeatem, technem, synthwavem ale i post-punkem,“ psal o Changes Marek Reinoha v rubrice Čerstvé (z)boží, ve které „hudbu s temnou industriální duší“ Sofie Nøt doporučoval.

Hardcore střídá disco. Seznamte se s projektem IAmNøt v rubrice Čerstvé (z)boží.