Obrázek k článku Hlavní vousáč Billy F. Gibbons přijede poprvé bez ZZ Top
| Petra Divoká | Foto: Liver Music

Hlavní vousáč Billy F. Gibbons přijede poprvé bez ZZ Top

Zatímco ZZ Top se pomalu blíží pětapadesátce, sólová kariéra zpěváka a kytaristy Billyho Gibbsona je kratší – čítá tři alba vydaná v posledních osmi letech. Jak to texaskému hudebníkovi hraje v jiném triu, než jsme obvykle zvyklí ho vídat, uvidíme v České republice poprvé naživo 26. června v pražském O2 universu.

Gibbsona doprovodí jeho kapela The BFGs, tedy bubeník Matt Sorum, který spolupracoval s The Cult, Guns N’ Roses či Velvet Revolver) a levoruký kytarista Austin Hanks. Třiasedmdesátiletý hudebník, jenž se řadí k nejlepším blues-rockovým kytaristům, své sólové dobrodružství odstartoval albem Perfectamundo, inspirovaným afro-kubánskou hudbou, následovalo The Big Bad Blues a před dvěma lety vydal dosud poslední sólovou desku nazvanou Hardware. Vznikala v kalifornské poušti ve složení, v němž skupina dorazí do Prahy.

Název alba je poctou producentovi a zvukaři Joe Hardymu, který přes třicet let pracoval se ZZ Top a před pěti lety se podílel na produkci alba The Big Bad Blues, na němž hrál i na baskytaru. V roce 2019 zemřel. Na novince se o baskytarové party trojice podělila. Na dva roky starém albu můžete slyšet kromě trojice zmíněných hudebníků i bluesové sestry Larkin Poe, které si kapela přizvala.

Evropské turné Billyho F. Gibbonse vypukne začátkem června v severských zemích. Se svým triem zavítá i do Švédska, Finska, Norska, Dánska, Německa, Rakouska, Velké Británie, Francie, Belgie a Nizozemí.

„Poslední turné ZZ Top bylo skvělé a rozhodli jsme se energii z něj přenést i na naše hudební alter ego. A tak vzniklo toto turné! Těšíme se, že zážitek z koncertů The BFGs přineseme všem našim přátelům v Evropě a Velké Británii. Brzy na shledanou!“ těší se Gibbons, kterého jsme u nás mohli vidět naposledy se ZZ Top, když předskakovali před čtyřmi lety Kiss.