Obrázek k článku GLOSA: Michal Horák je s lamou na plese vtipný. A není to divný
| Daniel Mohr | Foto: Anna Bartolotti

GLOSA: Michal Horák je s lamou na plese vtipný. A není to divný

Koncem září vydává písničkář z Hradce Králové svou třetí desku, která ponese název Ideální čas se nezbláznit. Michal Horák se naštěstí nezbláznil – je přesně takový, jaký byl před pár lety, když vstupoval do hudebního rybníčku jako mladá naděje tuzemské tvorby. Svědčí o tom i nový singl.

Skladba Není to divný do písmene kopíruje to, proč je Michal se svou tvorbou tolik úspěšný. Stejně jako drtivá většina jeho dosavadní tvorby se nese ve velmi pozitivním duchu, má rychlé tempo, civilní téma textu a hlavně notnou dávku humoru a nadsázky. Jeho alfou a omegou i po letech zůstává velmi dobrá práce s komediální složkou skladby. Pokud se rozhodnete pracovat v komických vodách, často se vám může stát, že sklouznete do vln absurdity a trapnosti. To se však ani po čtyřech letech od vydání debutové desky u Michala Horáka neděje.

Potřebnou váhu komediálního písničkářství dodává i interpretovo celkové vzezření přerostlého dítěte s vousy. Troufnu si tvrdit, že bez nich by stále ukazoval v obchodech občanku. To ale nic nemění na skutečnosti, že jako bavič působí svěže a umí balancovat mezi vkusem i trapností ve svých textech. V tom nejnovějším trefně popisuje kolorit obecního plesu, kterého se zúčastnil snad každý, kdo se narodil nebo svou část života prožil na venkově.

S podobným tématem již přišel Horákův mentor Pokáč v písniLáska na vsi, která dodnes patří mezi jeho nejhranější skladby. Podobným potenciálem rozhodně disponuje i novinka královéhradeckého písničkáře. Pokud bychom měli obě skladby porovnat, tak o špičku běžecké obuvi by si zlato odnesl Michal Horák. Celkové zpracování skladby doplněné o klip, kde se na svět díváme prostřednictvím ledničky, je přeci jen originálnější.

Ještě před singlem Není to divný vydal Horák jako lákadlo na novou desku jednu hudební legrácku, jejímž prostřednictvím dal světu vědět, že žije v harmonii.