Obrázek k článku Geniální tah, nebo absolutní šílenství? Rapper 50 Cent vsadil na propadák
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music

Geniální tah, nebo absolutní šílenství? Rapper 50 Cent vsadil na propadák

Americký rapper se vydává do světa superhrdinských filmů. Rozhodnutí zfilmovat příběh o Xerøvi bychom mohli označit minimálně za podnikatelsky odvážné.

Xerø je komiksový hrdina, který si na neoriginalitu rozhodně nepotrpí. Vedl dvojí život, přes den byl afroamerický hráč amerického fotbalu Trane Walker, v noci maskován jako běloch plnil vládní úkoly spočívající často ve zlikvidování nějakého padoucha. Na jedné ze svých misí zemřel, a když byl pomocí tajné látky oživen, získal při procesu obří fyzickou sílu a nadpřirozené schopnosti, ale zároveň ztratil svou duši. Stal se z něj nadlidsky perfektní zabiják i hráč amerického fotbalu, ale bez svědomí jen prázdně běžel kupředu, ničeho nelitoval, z ničeho se neradoval.

Proč to neříct natvrdo, ten komiks byl propadák. Na konci devadesátých let vyšlo několik sešitů a pak se vydavatelství DC rozhodlo raději Xerøvy příběhy ukončit, než aby dál vydávalo ztrátový komiks v naději, že si jednou najde nějaké fanoušky.

Americký rapper 50 Cent nedávno přesto přišel se zprávou, že Xerův příběh zfilmuje. Tedy zfilmování se chopí jeho společnost G-Unit Films and Television Inc., on sám bude producentem snímku. Jeho společnost není na filmovém trhu žádným nováčkem, vytvořila už několik celkem solidně natočených i v kinech navštěvovaných filmů. Nicméně Xerø je v rámci divácké odezvy nepředvídatelný námět. Je to už čtvrt století, co vydavatelství DC pro neúspěch vydávání Xerøvých komiksů utnulo, a od té doby se drží populárních hrdinů jako Batman, Superman nebo Wonder Woman.

Foto: DC Comics

Xerø byl v očích DC dokonce takový propadák, že v roce 2008 vydavatelství udělalo vzácný krok: práva na zfilmování vrátila autorovi komiksu Christopheru Priestovi. Toho 50 Cent přizval do týmu, a vznikla tak kuriózní situace, kdy se chystá superhrdinský film ze světa DC, který je ale zároveň úplně mimo současnou hollywoodskou produkci, práva nevlastní ani DC, ani společnost WarnerMedia, která jinak superhrdinské filmy o Batmanovi a jeho kolezích točí.

„Pozorně se dívejte, jak z Xerø uděláme úplně novou značku. Nemůžu se dočkat, až svět pozná úplně nového Trane Walkera,“ znělo 50 Centovo prohlášení k přípravě snímku. Chápu ty ambice. Když se jeho týmu podaří natočit natolik úspěšný film, aby dostal Xera na trička nebo krabice od kukuřičných vloček, jemu půjdou peníze ze zisku, zatímco Warneři i DC se na to budou moct dívat akorát tak z oken svých kanceláří a bušit pěstí do skla.

Jenže to je hodně divoký sen, pořád se bavíme o hrdinovi, jehož příběhy vycházely pouhý rok (což je ve světě komiksů opravdu jepičí život) a skončily blamáží. Xerø je pořád tak okrajovou postavičkou DC universa, že doteď nikdo pořádně nevyplnil jeho stránku na DC Wiki. A že tam fanoušci umí být pěkně aktivní.

50 Cent se tak pouští do zajímavého experimentu. Má před sebou vidinu dobře fungující značky a na ni navázaného zisku. Dosáhne toho ale pouze tak, že ze zapomenutého superhrdiny udělá filmový trhák, na který se budou stát fronty. Zvládne to? Uvidíme za pár let. Já mu držím palce.