Obrázek k článku Fanoušky INXS dojala nová píseň s hlasem zesnulého Michaela Hutchence
| Petra Divoká | Foto: Profimedia

Fanoušky INXS dojala nová píseň s hlasem zesnulého Michaela Hutchence

Přes 25 let po tragickém úmrtí Michaela Hutchence, charismatického frontmana australské rockové skupiny INXS, se jeho hlas nečekaně vrací ve dvou nových skladbách. První z nich, nazvaná One Way, okamžitě vyvolala silné emoce mezi fanoušky po celém světě.

Skladba One Way je výsledkem dlouholeté práce producenta Dannyho Sabera, který s Hutchencem pracoval v polovině 90. let. Hutchenceův hlas v ní znovu ožil, stejně jako jeho schopnost přenášet hluboké emoce. "Je úžasné slyšet jeho neopakovatelný hlas a připomenout si jeho přítomnost, která posloužila jako inspirace pro mnoho dalších umělců a skupin," píše se v jednom z nadšených fanouškovských komentářů pod videem na Youtube.

"Michael byl obrovským fanouškem mého alba a chtěl najít ten správný zvuk pro sólové album, zvuk, který by umocnil veškerý úspěch, kterého dosáhl s INXS, a umožnil mu etablovat se jako sólový umělec a rozvinout se mimo kapelu," řekl Saber v tiskové zprávě k singlu One Way. "Během následujících dvou let jsme se stali velmi blízkými spolupracovníky a období, kdy jsme spolu pracovali, bylo jedním z nejlepších období mého života," pokračoval Saber, kterého cituje i britský časopis Q.

Vztah mezi Hutchencem a Saberem sahá do roku 1995, kdy se Hutchence stal fanouškem producentovy práce s kapelou Black Grape. Společně pracovali na zpěvákově sólovém albu, které však nestihli dokončit před jeho smrtí v roce 1997. Album bylo nakonec vydáno posmrtně v roce 1999. Fanoušci se tehdy domnívali, že to je poslední hudba, kterou od frontmana INXS uslyší. To se však změnilo v roce 2006, kdy Saber objevil v Londýně v pozůstali nevydané demonahrávky. Skladby One Way a další pojmenovaná Save My Life nyní vyjdou na vinylovém desetipalci. 

Michael Hutchence zemřel 22. listopadu 1997 v Sydney, Austrálii, ve věku 37 let. Jeho smrt byla oficiálně uznána jako sebevražda udušením. Nalezli ho v hotelovém pokoji v Ritz-Carlton v Double Bay, Sydney, a vyšetřování došlo k závěru, že zpěvák INXS zemřel v důsledku úmyslného udušení. Okolnosti vedoucí k jeho tragickému rozhodnutí zůstávají předmětem spekulací, včetně jeho osobních bojů a problémů v soukromém životě.