Obrázek k článku Divoženka z říše blues rocku. Přijíždí Sari Schorr, zpěvačka drsnější než Beth Hart
| Lukáš Rešl | Foto: Liver Music

Divoženka z říše blues rocku. Přijíždí Sari Schorr, zpěvačka drsnější než Beth Hart

Jedna z předních blues-rockových zpěvaček, která bývá často srovnávána s ikonou žánru Beth Hart. To je Sari Schorr a její chraplavě drsný hlas, který 9. března 2024 rozezní sál pražského Lucerna Music Baru.

Sari Schorr je na poli bluesové a rockové muziky pozoruhodným úkazem, který na scénu doslova vpadnul v roce 2016 s deskou A Force of Nature. Na ní zpěvačka ukázala dravost, energii a určitou nespoutanost, která z nahrávky vyčnívá díky silnému a charakteristickému hlasu. Pod křídla si ji tehdy vzal známý britský producent Mike Vernon, který ze zpěvačky dokázal vymačkat maximum. Není divu, Vernon v minulosti spolupracoval s takovými jmény jako David Bowie, Eric Clapton či skupinou Fleetwood Mac.

Skladba z debutového alba A Force of Nature (2016).

Vyjma svébytného hlasu Sari Schorr na debutu ukázala cit pro pestrý blues rockový a hard rockový instrumentál. Tento talent následně prodala i na své druhé a doposud poslední vydané sólové řadovce Never Say Never (2018), kterou pro změnu pojala jako živou nahrávku. Oproti debutu zde vsadila také na mnohem osobnější texty a desku zahalila do temnějšího a zároveň vážnějšího pláště. Dynamickým a emotivním albem si vyšlapala cestu do větších klubů a od té doby neúnavně koncertuje v rodných Spojených státech a také po celém světě.

Že by však od vydání Never Say Never po tvůrčí stránce strádala, se rozhodně říct nedá. V roce 2020 vydala své první živé album Live in Europe, které vyšlo u jejího stálého vydavatelství Manhaton Records. Živák pojal kolekci dohromady dvanácti skladeb, které Schorr nahrála během svého koncertování na starém kontinentě. V loňském roce se pak objevila jako vokalistka na albu Joyful Sky (2023) legendárního blues rockového kytaristy Robina Trowera.

Singl z desky Never Say Never (2018).

Vyjma hudby se rodačka z New Yorku aktivně věnuje dálkové cyklistice či maratonským běhům. Rovněž je aktivistkou podporující práva zvířat.

Ne nadarmo bývá Sari Schorr srovnávána s dnes již legendou blues rockové scény Beth Hart, která dámský vokál v žánru zřejmě nejvíce proslavila. Oproti Hart je však její projev mnohem drsnější, rockovější a má v sobě tu správnou rock 'n' rollovou jiskru, kterou fanoušci tvrdší muziky bezesporu ocení. Ostatně se budou moci již brzy přesvědčit na vlastní oči, již v sobotu 9. března se totiž Sari Schorr představí v Lucerna Music Baru. A možná zde překvapí i novými písničkami, do Prahy totiž přijíždí v rámci turné k připravované třetí řadové desce Future Starts Here.